Deficit radne snage u poljoprivredi sve veći

Traže se berači duhana, grožđa, jabuka, pastiri, ali i farmeri za mužnju krava u Irskoj

Agrovijesti
Poljoprivrednik, novac Fotografija: Thinkstock
Stranice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje posljednjih su tjedana preplavljeni oglasima za rad u poljoprivredi. Poslodavci – mahom tvrtke ili obrti, ali i OPG-i traže sezonske, ali i stalne radnike za berbu duhana, grožđa, jabuka, aronije, pastire za čuvanje stoke, a vrlo zanimljiv je i oglas za rad na farmi muznih krava u Irskoj na neodređeno, uz plaćen smještaj i bruto satnicu od 10 eura.

Stranice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje posljednjih su tjedana preplavljeni oglasima za rad u poljoprivredi. Poslodavci – mahom tvrtke ili obrti, ali i OPG-i traže sezonske, ali i stalne radnike za berbu duhana, grožđa, jabuka, aronije, pastire za čuvanje stoke, a vrlo zanimljiv je i oglas za rad na farmi muznih krava u Irskoj na neodređeno, uz plaćen smještaj i bruto satnicu od 10 eura.

Veliki deficit radne snage u poljoprivredi postaje sve izraženiji jer je većina poljoprivrede skoncentrirana u Slavoniji i Baranje odakle je posljednjih godinu dana krenuo veliki egzodus mladih ljudi, na rad u inozemstvo, ali i na mora. Zbog, svega toga, pojavio se veliki nedostatak radne snage, posebice u jesen kada se obavlja većina poslova u voćnjacima i berbi usjeva, kažu poljoprivrednici kojima je sve teže pronaći radnike.

Mladen Šolčić, jedan od najvećih hrvatskih mljekara na naše pitanje da li je iznenađen što se traži radnici na farmu muznih krava u Irskoj, odgovara kako sve više mljekara zatvara farme i odlaze u Njemačku i Irsku. Propast hrvatskog mljekarstva natjerao je mljekare, koji su prezaduženi i nisu uspjeli uz nisku otkupnu cijenu mlijeka preživjeti, rasprodali su svoja stada i otišli trbuhom za kruhom. Neki su otišli do Njemačke, Austrije, a hrabriji i mlađi odlaze kao što vidite i u Irsku, kaže Šolčić.

„Evo ja već tri godine tražim preko Zavoda za zapošljavanje radnika na farmu i nudim prijavu i plaću od 5000 kuna, ali ne mogu nikoga naći“, dodaje Šolčić, koji je pesimističan po pitanju stanja u sektoru stočarstva.  „Počeo sam i ja razmišljati da prodam stoku i napustim mljekarstvo“, zaključuje.

 Oglas za rad u Irskoj na farmi muznih krava pojavljuje se od prošle godine. Na web stranici www.raduirskoj.com, pronašli smo informacije vezano za ovaj oglas, a na naš upit nisu odgovorili.

Na pitanje zainteresiranih, objasnili su kako su kontaktirali Farm Solutions Ireland, jednu od najrespektabilnijih irskih agencija specijaliziranih za farmerske poslove te su prikupili informacije o poslu i uvjetima.

Ta Agencija posluje već više od trideset godina i pouzdan je partner svojim klijentima, kao i poslodavac svojim djelatnicima, a za potrebe svojih klijenata agencija potražuje djelatnike za rad na izmuzištima, no osim mužnje krava očekuje se obavljanje i cijelog niza drugih poslova kao što su hranjenje, čišćenje, dezinfekcija, održavanje pašnjaka i slično. „Uz mogućnost smještaja na farmi i osiguranu satnicu od 48 sati tjedno nude tjednu neto zaradu od gotovo 400 eura, ugovor na godinu dana i niz beneficija, od plaćenog godišnjeg odmora do plaćenog bolovanja, dopunskog zdravstvenog i mirovinskog i slično. Prednost imaju kandidati s iskustvom – najviše se vrednuje iskustvo na industrijskim mliječnim farmama, s naglaskom na rukovanje strojnim muzilicama i upravljanje traktorom, stoji na stranici.

Marija Šeremet, vlasnica tvrtke Aronia uživo, kaže kako se na njihov oglas javilo oko 20 ljudi, no tek 2 ili 3 su ozbiljno zainteresirani. Radi se o ručnoj berbi aronije koja kreće od sredine kolovoza, a plaćamo 3 kune po kilogramu. Neki radnici uspiju dnevno upraviti i do 100 kilograma, a prosjek je od 80 do 100 kilograma, što znači da se dnevno može zaraditi i do 300 kuna. Pokušavamo s radnicima stvoriti ljudski odnos, jer je sve teže pronaći dobre radnike. Znamo da je teško biti na suncu, ali je dobro što se aronija bere tako da se sjedi, pa je barem to malo lakše, kaže Šeremet. Njezini radnici koji rade na strojnoj berbi aronije, dobivaju dnevno 200 kuna, a svi sezonci koriste kupone za sezonsko zapošljavanje. Proizvođač češnjaka iz Ilače Marijan Balić, također traži 10 radnika za rad, a kaže kako su satnice ipak nešto niže u Slavoniji i kreće se od 17 kuna, naviše. Javilo mi se nekoliko ljudi, a oglas dajem i na radio stanicama. Na žalost, postoji interes radnika iz Srbije, koji bi došli, ali je nemoguće dobiti radnu dozvolu za njih i to bi trebalo liberalizirati, kaže ovaj mladi poljoprivrednik.

radna snaga u poljoprivredi

 

Velika potražnja za sezonskim radnicima u poljoprivredi:

 

Izvor: Hrvatski zavod za zapošljavanje

 

1.Berači grožđa – 60 radnih mjesta

Tvrtka TIAS d.o.o. Brodski  Stupnik

 

2.Radnici u vinogradu – 41 radno mjesto

Erdutski vinogradi, Erdut

 

3.Radnici u poljoprivredi – 30 radnih mjesta

Tvrtka Rabo d.o.o Kneževi Vinogradi

 

4.Radnici na farmi muznih krava u Irskoj – 20 radnika

Farm Solution Irska

 

5.Radnik na plantaži – 10 radnih mjesta

Tvrtka Aronia uživo, Ivanić Grad

 

6.Radnici za berbu paprike – 10 radnih mjesta

Tvrtka Agromeđimurje, Čakovec

 

7.Pomoćni radnici u poljoprivredi – 10 radnih mjesta

OPG Marijan Balić, Ilača

 

8.Radnici u stakleniku – 8 radnih mjesta

Osatina grupa, Viškovci

 

9.Berači duhana – 7 radnih mjesta

OPG Zvonko Gašparić, Gradac

 

10.Pastir/pastirica – 1 radno mjesto

Plitvice Beef d.o.o. Udbina

 

 

 

 

  • Avatar
    ministar 04. Kolovoz 2017. u 23:21 ići ćemo brati pamuk kao robovi iz Arfrike za koju godinu kad ovaj napačeni narod bude umirao od gladi.
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje