Privatizacija

Traži se kupac za Vršačke vinograde

Agrovijesti
Vinogradi u dolini Loire Fotografija: Pixabay
Vršački vinogradi su od studenog 2015. godine u stečaju, a uskoro bi mogli dobiti novog vlasnika. Tko bi mogao preuzeti jednu od najvećih vinarskih tvrtku u Srbiji znat će se do kraja siječnja.

Agencija za licenciranje stečajnih upravitelja, oglasila je prodaju Vršačkih vinograda kao pravne osobe u stečaju, sa brendom. Početna cijena iznosi 480.159.084,38 dinara, a javno nadmetanje održat će se 30. siječnja. 

Iako su se do sada kao potencijalni kupci spominjali strani investitori, a među njima kao poslednji kineska kompanija Yihai, povjerenik Dušan Dragojlović kao ovlaštena osoba kaže za portal E-kapija kako su to više neslužbeni napisi. Više o zainteresiranim za kupovinu nekadašnjeg vinarskog giganta, kako ističe, znat će se nakon otkupa prodajne dokumentacije. Rok za to je 23. siječnja. 

Novi vlasnik bit će neovisan od stečajnog postupka koji se nastavlja na stečajnoj masi, bez potraživanja i dugovanja. Kupcu ostaju brendovi i vinogradi, koji su održani – kaže stečajni upravitelj te podsjeća kako su zainteresirani za sudjelovanje u postupku prodaje dužni da do 23. siječnja uplate i depozit u iznosu od 192.063.633,75 dinara.

Unatoč problemima koje su Vršačke vinograde pratile od odlaska u stečaj, berba grožđa na plantažama ove godine počela je na vrijeme, iako na manjim površinama nego prethodnih godina (720, od ukupno 1.134 hektara vinograda u rodu).

Nesmetan rad postignut je i zahvaljujući Ugovoru o zajedničkoj proizvodnji i poslovnoj saradnji, koji je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, koja vodi stečajni postupak u Vinogradima, u srpnju potpisala sa srpskom tvrtkom Profinex, a podrazumjeva ulaganja u završetak svih poljoprivrednih radova u vinogradima, berbu, kao i u proizvodnju, flaširanje i prodaju vina od ovogodišnjeg roda.

Novi kupac će, kako stoji u tenderskoj dokumentaciji, preuzeti i prava i obaveze iz ovog Ugovora.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje