Traži se najbolja istarska "klobasica po starinski"

Agrovijesti
Fotografija:
Preuzimanje uzoraka klobasica održat će se od 28. do 30. siječnja 2020. godine od 8 do 15 sati u prostorijama općine Sveti Petar u Šumi.

Općina Sveti Petar u Šumi pozvala je zainteresirane proizvođače tradicionalnih istarskih klobasica na natjecanje za izbor najbolje "Istarske klobasice po starinski". Na natjecanju mogu sudjelovati svi proizvođači koji u domaćinstvu za svoje potrebe na stari tradicionalni način proizvode istarsku kobasicu. 

Na natjecanju ne mogu sudjelovati proizvođači istarske klobasice i drugih suhomesnatih proizvoda koji imaju registrirane i odobrene objekte za proizvodnju i koji proizvode istarske klobasice u kontroliranim industrijskim uvjetima, a tradicionalno se natječu na sajmu.

Preuzimanje uzoraka klobasica održat će se od 28. do 30. siječnja 2020. godine od 8 do 15 sati u prostorijama općine Sveti Petar u Šumi. Ocjenjivanje će se održati 31. siječnja 2020. godine.

Uzorak za ocjenjivanje mora sadržavati najmanje četiri murelića ili 50 cm dužine, ako se klobasice rade u obliku kambe. Uz uzorak treba dostaviti ispunjenu prijavnicu, koja se može preuzeti na internetskim stranicama općine.

"S klobasicom u Europu"

Komisija će se sastojati od provjerenih senzornih analitičara, stručnjaka i doktora znanosti koji se bave proizvodnjom i ocjenjivanjem tradicionalnih kobasičarskih proizvoda. Ocjenjivanje će biti provedeno po standardnoj metodi ocjenjivanja suhih kobasica koju je prihvatio organizator Međunarodnog sajma "S klobasicom u EU". 

Sajam "S klobasicom u Europu" od 2013. godine organizira općina Sveti Petar u Šumi, u suradnji s Istarskom županijom, Turističkom zajednicom središnje Istre i Udrugom senzornih analitičara Gustus iz Pazina.

Nagrade za najbolje ocjenjene istarske klobasice podijelit će se tijekom održavanja VIII. sajma "S klobasicom u EU", 22. ožujka u 18.00 sati. Pobjednik i najboljih deset uzoraka dobit će posebne nagrade, a najboljih pet kobasica novčane bonove sponzora i organizatora, najavljuje organizator.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje