Ministar Romić

"Treba vratiti život u ruralna područja, riješiti problem poljoprivrednog zemljišta"

Agrovijesti
Davor Romić Fotografija: Goran Stanzl/PIXSELL
Vezano uz plan restrukturiranja unutarnjeg ustroja Ministarstva, Romić je rekao kako on još nije izrađen, ali kako je jasan cilj koji se njime želi postići

Ministar poljoprivrede Davor Romić ističe da se u ruralna područja Hrvatske treba vratiti život, kao i riješiti problem poljoprivrednog zemljišta kroz niz mjera poput komasacije ili sankcioniranje posjednika zbog neobrađenog zemljišta, a zalagat će se i za određene korekcije poreza na dodanu vrijednosti po pitanju proizvodnje hrane, prenosi Večernji list.

Poljoprivrednici su u nezavidnom položaju, pritišću ih dospjele financijske obveze i niz parafiskalnih nameta, zbog rascjepkanosti posjeda i visokih troškova proizvodnje nisu konkurentni, a velika je razlika između velikih i malih gospodarstava u pristupačnosti EU fondova, ocijenio je Romić, kazavši da je nešto moguće riješiti intervencijama u postojeće zakonodavstvo, no za ostalo je potrebna suradnja više ministarstava.

"Neke od ovih problema moguće je riješiti intervencijama u postojeće zakonodavstvo kao što su provedbeni akti Programa ruralnog razvoja, Zakona o poljoprivrednom zemljištu i Zakona o poljoprivredi. Za druge je ipak potrebna sustavna suradnja više ministarstava", kazao je Romić za Hinu.

Dodao je da pritom prvenstveno misli na osnivanje financijske institucije koja bi pratila poljoprivrednike. "Stoga prvo namjeravam provesti dubinsku analizu postojećeg stanja, a na temelju tako dobivenih spoznaja odredit ću prioritete u sustavnom rješavanju problema", istaknuo je Romić.

Zemljište temelj svake poljoprivredne proizvodnje

Romić ističe kako domaći poljoprivrednici nemaju dovoljno zemljišta da bi im proizvodnja bila konkurentna i dohodovna, odnosno, problem je neuređenost zemljišta, usitnjeni i zapušteni posjedi.

"Uzroci takvog stanja su brojni i vrlo različitog karaktera - sa sociološkog i demografskog stajališta to je prije svega nizak životni standard u ruralnim područjima i napuštanje sela, a povijesni uzroci su nasljeđe uređenosti parcela, nesređeni imovinsko-pravni odnosi, ali i posljedice rata s kojima ruralna područja još uvijek žive", rekao je.

Više pročitajte na vecernji.hr.

  • Avatar
    limun 11. Veljača 2016. u 09:58 Agencija za gospodarenje okolišem (uređenje zemljišta, šuma, vodotoka, parkova...) ?
  • Avatar
    limun 11. Veljača 2016. u 09:36 A što je s Županijama? Programi! Strategija takvih područja i koje proizvodnje žele dugoročno. Cijelo društvo mora znati što želi
  • Avatar
    limun 11. Veljača 2016. u 09:31 Evo za početak treba angažirati raspoloživu mehanizaciju u državnim poduzećima i nakon izvršene komasacije urediti veće površine zemljišta koja se onda mogu dati u dugoročni zakup ili kupnju uz pomoć dugoročnih kredita. Obični smrtnici nemaju sredstava da sami urede takva zapuštena zemljišta gdje su već izrasle cijele šume. Šumari se neka uključe u takva čišćenja zajedno sa vodoprivredom.
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje