USPJEŠNE PRIČE

Trebali mlijeko za bolesnog sinčića, nabavili magarce i razvili uspješan posao

Agrovijesti
Trebali mlijeko za bolesnog sinčića, nabavili magarce i razvili uspješan posao Fotografija: ruralnirazvoj.hr
Ivana i Darko Plašć počeli su s pčelama, a onda zbog zdravstvenih problema svog sinčića odlučili nabaviti magaricu Severinu i magarca Jonija, kako bi mališanu osigurali zdravo, magareće mlijeko. Danas imaju svoje malo stado, a velika pomoć im je i IAKS mjera 10 čiji su korisnici.

Ivana je magistra ekonomije, a njezin suprug Darko po struci je kuhar. Iako su oboje zaposleni, poželjeli su, uz poslove koji im “ispunjava novčanik”, raditi i nešto što ispunjava dušu. Počeli su s pčelama, a onda zbog zdravstvenih problema svog sinčića odlučili nabaviti magaricu Severinu i magarca Jonija, kako bi mališanu osigurali zdravo, magareće mlijeko.

Danas imaju svoje malo stado, koje, zbog sve većih potreba tržišta, namjeravaju i dalje širiti. “Suočeni sa zdravstvenim tegobama našeg, tada jednoipolgodišnjeg sina Filipa, odlučili smo zakoračiti u još jedno novo i neistraženo područje. Filip je imao velikih problema s respiratornim sustavom, a mi smo, kao i svi roditelji, činili sve kako bi mu to olakšali. Istražujući koji dodaci prehrani mogu pomoći u borbi s bronhitisom naišli smo na brojne podatke o magarećem mlijeku.

Kako bismo djetetu osigurali tu hvalevrijednu namirnicu, bez mnogo razmišljanja, odlučili smo kupiti dva magarca. Na naše su imanje tako stigli mužjak Joni i ženka Severina. Ubrzo smo silno zavoljeli te prekrasne životinje, pa smo u sklopu našeg gospodarstva u Ždralovima pored Bjelovara, prije pet godina počeli formirati malu magareću farmu koja se neplanski, iz velike ljubavi, razvila u uspješan posao“, kažu Ivana i Darko.

Njihova farma, na kojoj roditeljima već pomalo pomažu 10-godišnja kći Laura i šestogodišnji Filip, danas više i nije tako mala – trenutno broji 17 magarećih grla. “Kada smo se upustili u ovu, nazovimo je tako, avanturu, bilo je doista uzbudljivo jer o magarcima nismo znali apsolutno ništa. Do informacija je, također, bilo prilično teško doći jer se o tim predivnim životinjama malo piše i dokumentira. Odgovore na naša bezbrojna pitanja smo uglavnom tražili putem Interneta i kontaktirajući već postojeće uzgajivače. Iako smo dosad kroz praksu već mnogo toga naučili, učimo i dalje, nastojeći svojim magarcima pružiti što bolju i kvalitetniju skrb i hranidbu, što je preduvjet za dobivanje kvalitetnijeg magarećeg mlijeka“, kaže Darko.

U svom su mjestu bili pioniri proizvodnje i prodaje magarećeg mlijeka pa su stoga morali i vrlo pažljivo osluškivati reakcije i potrebe tržišta. “Pokretanje farme zahtijevalo je puno odricanja i ulaganja, jer sve smo financirali vlastitim sredstvima. No, nakon dvije godine rada prijavili smo se i prošli na IAKS Mjeri 10, za tip operacije 10.1.9. “Očuvanje ugroženih izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja” Programa ruralnog razvoja. Do sada smo dobili oko 25.000 kuna, što nam je pomogla da pokrijemo velike izdatke, u prvom redu za hranidbu magaraca kojima moramo, osim ispaše, osigurati i sijeno, zob, minerale, sol…“, kažu supružnici.

Ističu kako smatraju da su preduvjet uspjeha u poljoprivredi u prvom redu realna očekivanja, koja je moguće ispuniti, zatim oslanjanje na vlastite snage te stalno praćenje potreba tržišta kao i interesa i želja kupaca, kojima treba prilagođavati ponudu.

 “Uz uzgoj kvalitetnih grla, najvažniji nam je cilj zadržati visoku kvalitetu mlijeka koju nije moguće osigurati ako se prednost da kvantiteti. Ako nam sredstva budu dopuštala, planiramo započeti i s treniranjem magaraca za terapijsko jahanje djece s posebnim potrebama. To je moja velika želja koja iziskuje mnogo pripreme, učenja i rada, ali ništa nije teško kada radite ono što volite. Magarci su predivne životinje i dan proveden s njima doista pozitivno utječe na emotivno i psihičko stanje ljudi.

Društveni su, odani i nadasve mirni. Vrlo se lako povezuju s ljudima što je veliki plus u ovom poslu koji ne bih niti nazvala poslom – to je sada naš stil života“, kaže Ivana.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje