Stočarstvo

Trend smanjenja broja stoke u Srbiji još uvijek nije zaustavljen

Agrovijesti
Krave, stočarstvo Fotografija: Pixabay
U Srbiji je prošle godine bilo 893.000 goveda, što je za gotovo 200.000 manje nego prije 10 godina. Trend urušavanja stočarstva uhvatio je zamah, pa je samo svinja u 2016. bilo za 800.000 manje nego u 2007. Sada u Srbiji ima 3,02 milijuna svinja. Najmanji pad zabilježen je kod ovaca.

U Srbiji je prošle godine bilo 893.000 goveda, što je za gotovo 200.000 manje nego prije 10 godina. Trend urušavanja stočarstva uhvatio je zamah, pa je samo svinja u 2016. bilo za 800.000 manje nego u 2007. Sada u Srbiji ima 3,02 milijuna svinja. Najmanji pad zabilježen je kod ovaca.

Svjesna činjenice koliko je stočarstvo bitno za zemlju, država je naglasak stavila na poticaje u ovoj poljoprivrednoj grani.

– Stočarstvo treba ubuduće predstavljati temelj daljnjeg razvoja poljoprivrede – smatra Nenad Terzić, rukovoditelj grupe za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Ministarstva poljoprivrede. – Uspjeli smo za sektor stočarstva izdvojiti više novca u odnosu na 2016. godinu. Tako je iznos za kvalitetne priplodne krmače uvećan sa 7.000 na 10.000 dinara po grlu. Ove godine omogućeno je i da se subvencionira kvalitetna priplodna muška grla, tovni bikovi, ovnovi, jarčevi i nerasti.

Poticaje za uzgoj teladi za tov

Kako objašnjava Terzić, uvedena su potpore za uzgoj teladi za tov u iznosu od 5.000 dinara po grlu, a pravilnik kojim će ovo biti regulirano uskoro će biti objavljen. Uvjet će biti da se krava oteli u tekućoj godini, da se registrira i prijavi teljenje, a u veterinarskoj stanici podnosi se zahtjev. 

Nastavljaju se i mjere podrške za krave dojilje od 20.000 dinara po grlu, dok se za tov junadi dobiva 10.000 dinara po junetu. Za janjad i jarad dobiva se 2.000 dinara po grlu, a za svinje 1.000 dinara.

– Da bi stočar dobio novac za janjad, jarad i svinje mora ih prodati klaonici ili da životinje budu namijenjene izvozu – ističe Terzić. – To je jedini način da stoka ode u legalne tijekove. Za ove poticaje grla ne moraju biti umatičena i ovdje se ne gleda kvaliteta grla. To su tovna grla, za proizvodnju mesa, i to nema veze sa selekcijom i kvalitetom mesa. Novac dobivaju na temelju prijemnice koju dobivaju u klaonici ili prilikom izvoza, a to ne može da im izda neki švercer na stočnim sajmovima. 

Da bi se dobile potpore za umatičena grla, mora postojati registrirano gospodarstvo, minimum tri krmače ili nerasta, kod koza minimum pet, a kod ovaca najmanje 10 grla. Premije za mlijeko su ostale iste, sedam dinara po litri, dok kvalitetne priplodne mliječne i tovne krave dobivaju 25.000 dinara po grlu, dok za ovu kategoriju ovaca i koza ide 7.000 dinara.

Više novca i za košnice

Iznos poticaja za proizvodnju ribe je i dalje 10 dinara po kilogramu, a subvencije po košnici pčela povećane su sa 600 na 720 dinara po košnici. Za sve mjere podrške, oni koji se bave organskom proizvodnjom imaju dodatni poticaj u iznosu od 40 posto na definirane iznose subvencija.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje