Konferencija InvestEU

Trenutak je da se Hrvatska skine s trona zemlje propuštenih prilika

Agrovijesti
InvestEU 2019. Fotografija: HGK
Sudionici konferencije InvestEU iznijeli su optimistične procjene u svezi gospodarskog rasta RH u budućnosti, a u skorašnjem predsjedanju RH Europskom Unijom, vide dodatnu priliku za daljnji razvoj. "Korištenje sredstava u početku Junckerova plana bilo je dosta skromno, dok je sada Hrvatska iznad prosjeka EU, rekao je Anton Kovačev, voditelj zagrebačkog ureda Europske investicijske banke.

„Među prvih nekoliko asocijacija na Hrvatsku vjerojatno nećemo vidjeti – poželjna zemlja za ulaganje. No, u posljednjih smo se godinu dana na ljestvici Doing Business uzdigli za čak sedam mjesta, što pokazuje da situacija ide nabolje i budi optimizam. Prilika za gospodarski rast svakako je predsjedanje EU-om koje predstoji našoj zemlji. Ono može donijeti i puno i malo; ovisi o nama samima. Uvjeren sam da je to dobar trenutak da se Hrvatska skine s trona zemlje propuštenih prilika“, istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na konferenciji "InvestEU: Poticaji investicijama i očekivanja od hrvatskog predsjedanja EU". Konferenciju organiziraju Europska investicijska banka, Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, Hrvatska gospodarska komora i Hanza Media.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je da su prioriteti toga hrvatskog predsjedanja već dobro poznati. „Unija koja raste, Unija koja povezuje, štiti svoje građane i otvorena je prema svemu izvana – tim principima ćemo se voditi. Tijekom predsjedanja poticat ćemo teme iz područja demografije, istraživanja i razvoja te digitalizacije. Tu se vidi podudarnost između prioriteta našeg predsjedavanja i prioritete nove Komisije. Fokus ćemo staviti na održiv i zdrav rast koji će generirati novu zaposlenost, osobito za mlade, ali ne možemo zanemariti ni inovacije“, naglasio je Marić, dodavši da se InvestEU u sve to izuzetno dobro uklapa.

InvestEU 2019.

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev osvrnuo se na tzv. Junckerov plan na koji se nastavlja InvestEU. „Kada je Juncker preuzeo vođenje Komisije, Unija se oporavljala od najgore krize. Ambiciozan plan je donesen, a danas, pet godina poslije, možemo reći da je uspio jer je aktivirao više od 440 milijardi eura ulaganja diljem Unije. Plan je stvorio 1,1 milijun novih radnih mjesta, a to je popravilo život brojnim građanima i pokazalo da plan nije samo mrtvo slovo na papiru. InvestEU program nastavlja se na Junckerov plan i zbog njega smo danas ovdje. Donijet će brojne financijske alate pod jedan krov i tako pojednostaviti ulaganja. Mala i srednja poduzeća, inovacije, nove tehnologije i zaštita okoliša prioriteti su na kojima ćemo nastaviti raditi. Očekuje se da će pokrenuti najmanje 650 milijardi eura investicija“, objasnio je Zlatev, apostrofiravši da će se moći napraviti više s manje sredstava.

Voditelj zagrebačkog ureda Europske investicijske banke Anton Kovačev rekao je da treba iskoristiti prilike koje nam pruža novi okvir InvestEU. „Korištenje EU sredstava u početku Junckerova plana bilo je dosta skromno, dok je Hrvatska sada iznad prosjeka EU. Strategija EIB-a jest pojačati potporu privatnim poduzetnicima i njihovim ulaganjima. Posebno želimo poduprijeti inovatore jer oni pripadaju skupini najbrže rastućih u Hrvatskoj i podižu razinu konkurentnosti našega gospodarstva u svijetu.

Anton Kovačev

U posljednjih nekoliko godina napravili smo značajne iskorake u apsorpciji EU sredstava, isplaćene su više od tri milijarde eura i to je bio značajni generator investicija i razvoja u Hrvatskoj. Naše gospodarstvo još računa na bespovratna sredstva i EU fondove, ali moramo se pripremati i za druge financijske instrumente jer će oni biti značajan pokretač razvoja. Zato podupiremo Invest EU“, kazao je ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić, uz napomenu da je jedan od četiri prioritetna stupa razvoja Hrvatske ravnomjeran regionalni razvoj pa će Vlada posebno podupirati ulaganje u R&D i kulturu razvoja poduzetništva.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je: „Ako su investicije generator, neka EU fondovi budu akcelerator. Spremni smo za brži, bolji i jači iskorak za stvaranje poduzetničkog okružja u Hrvatskoj. Zato pozivam sve aktere da poradimo na tome da konačno kod nas zaživi formula većeg i jačega gospodarskog rasta".

„EIB je u prošloj godini podupro ulaganja u vrijednosti od 64,2 milijardi eura. Inovacije, okoliš, infrastruktura i SME-i su glavna područja koja podupiremo. Hrvatska je bila značajan korisnik Junckerova plana, EFSI je u Hrvatskoj mobilizirao 1,2 milijardi eura investicija. InvestEU je budućnost, a budućnost je zelena i orijentirana na održivi razvoj te klimatske promjene“, kazao je direktor Europske investicijske banke za Jadransku regiju Miguel Morgado.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje