Trgovina

Trgovci u BiH na policama više ne moraju imati najmanje 50 posto domaćih proizvoda

Agrovijesti
Trgovina Fotografija: Thinkstock
Vlada FBiH je na posljednjoj sjednici utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim se briše odredba koja obvezuje trgovce da na policama imaju 50 posto proizvoda domaćih proizvođača.

Kako bi BiH ispunila obveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Ugovora o slobodnoj trgovini, kao i otklonila prepreke u pregovorima BiH za ulazak u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), Vlada FBiH je u Nacrtu izmjena zakona o unutrašnjoj trgovini izbrisala članak 13., koji kaže da u trgovinama na policama mora biti zastupljeno 50 posto domaćih proizvoda.

On je, prema ocjeni Europske komisije, narušavao dosljednu primjenu načela slobodne trgovine iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, zbog čega se insistira na otklanjanju protekcionističkih mjera u sektoru trgovine.

Iako ovakav potez djeluje kao velika opasnost za domaće proizvođače, u Udruženju Kupujmo i koristimo domaće za Klix.ba su istakli kako ne bi trebalo doći do značajnih promjena, jer dosadašnja zakonska odredba o 50 posto obveznih domaćih proizvoda u trgovinama u praksi nikada nije ni zaživjela.

-Ta odluka Vlade FBiH ništa značajnije neće promijeniti, jer vlast nije stvorila mehanizme kojima bi ikoga primorala da u praksi bude 50 posto domaćih proizvoda u trgovinama. To nikada nije ni zaživjelo. Neke značajnije posljedice ne očekujemo jer domaći vlasnici trgovačkih lanaca neće mijenjati svoju strukturu poslovanja, a može se očekivati da to koriste strani trgovački lanci, koji su to i dosad radili, istaknuo je za Klix.ba Admir Kapo iz Udruženja Kupujmo i koristimo domaće.

Dodao je kako je glavni problem nepostojanje mehanizma za provođenje zakonskih odredbi, konkretno kada je u pitanju Zakon o unutrašnjoj trgovini, jer su vlasnici stranih trgovačkih lanaca dosad domaćim proizvođačima ostali dužni desetke milijuna KM.

- Vlasnici svih trgovačkih lanaca dosad su se ponašali onako kako su smatrali da je najbolje za njihov biznis, tako da se to vjerojatno ni u budućnosti neće značajnije mijenjati, kazao je Kapo.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje