Tržišni paradoks

Trgovine pune skupljih lubenica iz uvoza

Agrovijesti
Lubenice Fotografija: Pixabay
Nije prvi put da trgovci uoči berbe uvezu veće količine i ruše cijene domaćeg voća

Iako bismo već tjedan dana mogli uživati u prvim neretvanskim lubenicama, trgovački lanci u Zagrebu još uvijek su uglavnom zatrpani grčkima kojih se kilogram već prodaje i ispod tri kune. Polovice u prozirnim folijama već se na prvi pogled čine starima. No kako je i prodaja domaćih lubenica dobro počela, opuzenski se proizvođači zasad ne boje uvozne konkurencije, dokle god se ona ispravno deklarira. Proizvođač Mijodrag Kiridžija nada se kako će prva otkupna cijena od 1,50 do 1,60 kuna za kilogram potrajati. U uvjetima veće proizvodnje ta bi cijena bila jako dobra, no zbog slabijeg uroda zbog vremenskih neprilika, bit će dostatna da se pokrije skupa proizvodnja, oko 50.000 kuna po hektaru, u što su uračunati i troškovi berbe, pa će onima spretnijima, koji ostvare barem 50-ak tona po hektaru, ostati oko 25 tisuća kuna zarade.

Ove godine sitnije

– Lubenice su ove godine sitnije, umjesto 10-12 kilograma, teže 8-9 kilograma, i nešto su manje slatke. No dobre su kvalitete pa očekujemo da će glavnina berbe proći u znaku najviših otkupnih cijena – ističe Kiridžija u nadi da računicu domaćih proizvođača već sredinom srpnja neće pokvariti mađarska roba koja prispijeva.

A nije problem samo s lubenicama. Bez obzira na to koje je povrće ili voće u pitanju, događa se da trgovci uoči domaće berbe uvezu značajnije količine te ruše početne cijene naših poljoprivrednika. Sredinom srpnja, tako, kad krenu i zadarske, pa slavonske lubenice, otkupna cijena padne i na kunu pa je u neretvanskom kraju ove godine i 10 do 15% površina manje pod lubenicama. Mirko Bošnjak iz Cerne kaže da je slavonskih 1500 vagona ništa na količinu koja se u nas potroši u sezoni, no tamo, nakon što tržište zatrpaju i talijanske i makedonske, kao zadnji na tržištu dobiju tek 1,20 kuna po kilogramu.

Više pročitajte na vecernji.hr

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje