Održan gospodarski forum Zagreb – Moskva

Trgovinska razmjena s Rusijom porasla za 132 posto

Agrovijesti
Rusija Fotografija: Pixabay
„Želimo stvoriti dobre investicijske uvjete za hrvatske poduzetnike, tako da mogu lokalizirati svoju proizvodnju, kako bi izbjegli sankcije EU. Imamo stabilan rast trgovinskih odnosa, a to će djelovati pozitivno na razvoj obje ekonomije. Razvoj infrastrukture, poljoprivrede, pametnih gradova, IT tehnologija, sve su to područja na kojima možemo razmjenom iskustava poboljšati gospodarsku suradnju“, kazao je Cheremin, dodavši da Moskva čini više od 20 posto BDP-a Rusije, što je ogroman potencijal za domaće poduzetnike.

„Nakon nekoliko godina pada, gospodarski odnosi Hrvatske i Rusije su se stabilizirali, a trgovinska razmjena se u prva mjeseca ove godine povećala za čak 132 posto (na 99 milijuna dolara) u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Iako zbog sankcija postoje određena ograničenja u poslovanju među našim zemljama, trebamo se fokusirati na sektore u kojima je moguće jačati gospodarsku suradnju. Biznis mora biti most i kanal dijaloga među državama“, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović na otvaranju gospodarskog foruma Zagreb – Moskva koji se danas održao u sklopu Dana Moskve u Hrvatskoj.

Burilović je naglasio da je rusko tržište važno za naša poduzeća te da su na njemu afirmirane brojne domaće tvrtke, osobito u području farmaceutike, brodogradnje, prehrambeno-poljoprivrednog sektora, strojogradnje, graditeljstva i opreme te turizma.

„Za daljnje jačanje izvoza u Rusiju poduzetnicima je nužna institucionalna potpora. HGK je to prepoznala i aktivno potiče razvoj hrvatsko-ruskih gospodarskih odnosa kroz svoje predstavništvo u Moskvi i rad Poslovnog vijeća za gospodarsku suradnju s Rusijom“, poručio je Burilović.

Ministar Vlade grada Moskve Sergey Cheremin je izjavio da se hrvatske tvrtke sve više promiču na ruskom tržištu, a naročito u Moskvi.

„Želimo stvoriti dobre investicijske uvjete za hrvatske poduzetnike, tako da mogu lokalizirati svoju proizvodnju, kako bi izbjegli sankcije EU. Imamo stabilan rast trgovinskih odnosa, a to će djelovati pozitivno na razvoj obje ekonomije. Razvoj infrastrukture, poljoprivrede, pametnih gradova, IT tehnologija, sve su to područja na kojima možemo razmjenom iskustava poboljšati gospodarsku suradnju“, kazao je Cheremin, dodavši da Moskva čini više od 20 posto BDP-a Rusije, što je ogroman potencijal za domaće poduzetnike.

Veleposlanik Ruske Federacije u RH, Anvar Azimov je kazao da je Rusija nezaobilazan gospodarski faktor za Hrvatsku kao državu. „Naši odnosi su stabilni i prijateljski, zadnje tri godine smo u novoj fazi razvoja. Uspostavljen je politički dijalog, ali trgovina i gospodarstvo malo šepa i to me boli jer nisam zadovoljan tempom razvoja te suradnje. Prije svega nisam zadovoljan ruskim poduzetnicima koji ne ulažu dovoljno u Hrvatsku, a s druge strane hrvatske kompanije dobro posluju kod nas, ali ih je malo“, poručio je Azimov, uz napomenu da želi gospodarsku razmjenu veću od 3 milijarde eura.

„To se može postići ulaganjima u energetiku, ali za to treba politička volja s hrvatske strane, to je u vašem interesu i morate Rusiju gledati kao na investicijskog partnera, bez obzira na politiku SAD-a i EU-a“, naglasio je Azimov, dodavši kako sankcije smetaju razvoju gospodarstva te se nada da će po tom pitanju uskoro prevladati zdrav razum.

„Ovaj forum predstavlja nastavak kvalitetne bilateralne suradnje između naše dvije zemlje, ali i naša dva grada. Intenzivira se ekonomska i kulturna suradnja, jačaju ruska ulaganja u Hrvatsku, trgovinska razmjena raste, a ruski turisti rado su viđeni gosti na našoj obali i naročito u Zagrebu. Zato vjerujemo da je i ovaj forum prilika za daljnji razvoj konstruktivnih odnosa jer postoji poslovna i politička volja za to“, rekla je Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba.

„AD Plastik Grupa u Rusiji posluje skoro 25 godina i to je veliko i zanimljivo tržište sa svojim specifičnostima i zakonitostima koje treba poznavati i prilagoditi im se. Mi u Rusiji imamo dvije tvornice koje proizvode automobilske komponente samo za to tržište i taj nam se model pokazao vrlo uspješnim. Naše poslovanje u Rusiji uspjeli smo održati i za vrijeme velike gospodarske krize, a tržište se sada stabiliziralo i imamo jako dobre najave potencijalnih poslova. Razumljivo je kako je hrvatskim gospodarstvenicima rusko tržište jako izazovno s obzirom na njegovu veličinu, a mi svojim iskustvom i znanjem želimo pomoći hrvatsko-ruskoj gospodarskoj suradnji“, izjavio je predsjednik Uprave AD Plastik Grupe i predsjednik Poslovnog vijeća za gospodarsku suradnju s Rusijom HGK Marinko Došen.

S Rusima sve bolje posluju i naši nautičari. „Za rusku klijentelu već više godina organiziramo regate i grupni najam jahti. Naročito ove godine bilježimo porast ruskih klijenata koji su dosta zahtjevni gosti po pitanju dodatnih sadržaja, ali su i jako dobri potrošači. Cilj nam je dovesti više individualnih gostiju, a na ovom Forumu i na sajmu nautike koji se u trećem mjesecu održava u Moskvi želimo uspostaviti direktne kontakte s agencijama i potencijalnim klijentima“, rekao je Živko Šikić iz Marine Hramina na Murteru.

Povodom potencijalne suradnje Moskve i Hrvatske u području razvoja pametnih gradova, Amera Zulić Vrabec, izvršna direktorica za razvoj poslovanja u IN2 je istaknula da rezultati Indeksa digitalnoga gospodarstva i društva (DESI) za 2019., pokazuju da se među 28 država članica EU-a Hrvatska popela na 20. mjesto.

„To samo potvrđuje da je nastavljeno s razvojem daljnje digitalne infrastrukture javnog i privatnog sektora. IT industrija već duže vrijeme vodi konstruktivne razgovore i ostvaruje suradnju s odgovornim tijelima za digitalizaciju e-servisa. Tako premošćujemo nedostatak kapaciteta države da se odrade sve potrebne aktivnosti za završetak strukturnih projekata i planiranje budžeta za sljedeće programsko razdoblje. Nadamo se da ćemo na tom putu biti dovoljno ustrajni, brzi i efikasni te da će rezultati te suradnje biti vidljivi na DESI-ju 2020. godine“, kazala je Zulić Vrabec.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje