Globalna trgovina

Trgovinski rat predstavlja opasnost za svjetsko gospodarstvo - šef WTO-a

Agrovijesti
Izvoz Fotografija: Thinkstock
Sve zemlje bit će gubitnici u globalnom trgovinskom ratu, koji bi potkopao oporavak svjetskog gospodarstva, upozorio je šef Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Sve zemlje bit će gubitnici u globalnom trgovinskom ratu, koji bi potkopao oporavak svjetskog gospodarstva, upozorio je šef Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Suočen sa žestokim kritikama američkog predsjednika Donalda Trumpa, čelnik WTO-a Roberto Azevedo priznao je da su reforme nužne ali je otklonio optužbe da je trgovina glavni uzrok gubitka radnih mjesta.

Izrazio je zadovoljstvo spremnošću grupe 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20, iskazanom proteklog vikenda u Buenos Airesu, da se WTO reformira kako bi bolje upravljao modernim trgovinskim sustavom, rekavši da "sustav može biti bolji".

U kontekstu agresivnog američkog uvođenja carina trgovinskim partnerima, posebice Kini, kako bi se smanjio američki trgovinski deficit, čelnik WTO-a upozorio je ipak da "moramo napustiti predodžbu da u trgovini dobitak jedne zemlje nužno znači gubitak za nekog drugog“.

„To nije točno. Svi mogu imati koristi (od trgovine)", ustvrdio je Azevedo u govoru Nacionalnom vijeću za vanjsku trgovinu.

Izrazio je zadovoljstvo američko-kineskim sporazumom o obustavi trgovinskih razmirica i spremnošću da se postigne dogovor kako bi se riješio sukob dva najveća svjetska gospodarstva.

Alternativna eskalacija trgovinskog sukoba potkopala bi globalni gospodarski oporavak, upozorio je čelnik WTO-a.

Sve simulacije pokazuju da će u slučaju globalnog trgovinskog rata trgovina i gospodarski rast usporiti i da će sve zemlje, bez izuzetaka, biti na gubitku, istaknuo je, ponavljajući poruke Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Priznao je da promjene u gospodarstvu izazivaju sve veću tjeskobu, ustvrdivši ipak da su glavni uzrok gubitka radnih mjesta tehnološke promjene, a ne trgovina.

Trgovina je "motor rasta, produktivnosti, inovacija i novih radnih mjesta", istaknuo je.

Kabinet američkog predsjednika blokirao je rad arbitražnog sustava WTO-a.

Azevedo je ponovno upozorio na opasnost takve politike, koja bi po njegovim riječima mogla potkopati WTO. Sporazum G20 predstavlja ipak priliku, kakva se ukazuje jednom u generaciji, da se sustav izmijeni, dodao je.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje