Propast farmi

Trgovinski rat SAD i Kine zatvara farme na Srednjem zapadu SAD-a

Agrovijesti
Kanadski farmeri Fotografija: Morana Begač
Primjetan je i trend da kako odlaze stariji farmeri, sve manje ima mladih koji bi ih zamjenili. Zbog toga su rast prometa u posljednjih šest mjeseci, za čak 30 posto, ostvarile aukcijske kuće.

Sve veći broj farmera koji uzgajaju žitarice širom Srednjeg zapada u SAD, odlučuju da prodaju svoje strojeve i daju zemlju u zakup kako bi umanjili financijski pritisak na svoje obitelji, prenela je agencija Reuters, pozivajući se na vodeće aukcijske kuće specijalizirane zapoljoprivrednu mehanizaciju.

Istodobno, primjetan je i trend da kako odlaze stariji farmeri, sve manje ima mladih koji bi ih zamjenili. Zbog toga su rast prometa u posljednjih šest mjeseci, za čak 30 posto, ostvarile aukcijske kuće.

To će također, kako se očekuje, nanijeti štetu u lancu opskrbe poljoprivrednika budući da se očekuje kako će biti manje kupaca za proizvođače sjemena i kemijsku industriju, kao i mehanizaciju, ali i manje isporuke trgovcima žitaricama.

Oživljavanje tradicije obiteljskih farmi se tako pokazalo kratkog daha, navodi Reuters.

Napuštanje posla za mnoge farmere se svodi na jednostavnu računicu. budući da je trgovinski rat SAD i Kine doveo do toga da je Kina kao glavni kupac američke soje drastično smanjila nabavku te žitarice od SAD, njene cijene ostaju na niskoj razini zbog čega se farmeri lakše odlučuju na povlačenje iz posla.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje