Istraživanje EK

Trgovinski sporazumi potiču poljoprivredno-prehrambeni sektora u EU

Agrovijesti
Kontejneri za izvoz Fotografija: Pixabay
Istraživanje je obuhvatilo trgovinske sporazume s tri zemlje - Meksika, Južne Koreje i Švicarske.

Trgovinski sporazumi su pomogli u poticanju poljoprivrednog izvoza EU-a te su podržali razvoj radnih mjesta u sektoru poljoprivredno-prehrambenog i drugim sektorima gospodarstva, navodi se u novom nezavisnom istraživanju provedenom u ime Europske komisije. Istraživanje je obuhvatilo trgovinske sporazume s tri zemlje - Meksiko, Južna Koreja i Švicarska.

"Samo ova tri sporazuma imaju povećan izvoz poljoprivredno-prehrambenih EU za više od milijardu eura i podigli su dodanu vrijednost u poljoprivredno-prehrambenom sektoru za 600 milijuna eura. I što je još važnije. to povećanje izvoza zaslužno je i tisuće radnih mjesta diljem EU, od kojih je većina u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, uključujući i primarnu poljoprivrednu proizvodnji", istaknuo je Phil Hogan, europski povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Studija pokazuje da su ugovori pridonijeli povećanju trgovine u oba smjera, s povećanim izvozom iz EU i povećan uvoz proizvoda iz ove tri zemlje, dajući potrošačima u EU veći pristup poljoprivredno-prehrambenim proizvodima. Važno je napomenuti da studija pokazuje kako je povećani uvoz imao malo utjecaja na domaću proizvodnju u EU. Umjesto toga, oni reflektiraju uglavnom zamjenu uvoza iz ostalih trećih zemalja ili povećanje potrošnje u EU.

Tri trgovinska sporazuma su također pridonijela rekordnoj godina za izvoz poljoprivredno-prehrambenih EU-a u 2016., uz ukupan izvoz koji je dosegao 130,7 milijardi eura.  

Najveće povećanje godišnjeg izvoza zabilježeno je za SAD-u (od 1,26 milijarde eura) i Kinu (1,06 milijarde eura). Istovremeno, vrijednost uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u EU pala je za 1,5 posto na 112 milijarde eura. Sektor agrobiznisa i hrane činio je 7,5 posto od ukupnog izvoza EU roba u 2016. godini, a 6,6 posto svih uvoznih proizvoda su poljoprivredno-prehrambeni proizvodi.

Istraživanje je provedeno u ime Komisije od strane neovisne konzultantske tvrtke Copenhagen Economics i pratilo je utjecaja na izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u tri različite vrste trgovinskog sporazuma - starije, "prve generacije" ugovora kao što je onaj s Meksikom, duboke i sveobuhvatne, nove generacije sporazuma o slobodnoj trgovini kao što je onaj s Južnom Korejom i specifični sektorski sporazumi poput onih sa Švicarskom.