Srbija

Tri modela otkupa uljarica

Agrovijesti
Suncokret Fotografija: Morana Begač, Agrobiz
Žetva uljarica u Srbiji je počela na određenom dijelu terena na oko 3 do 5 posto površina.

Ove godine je posijano 205.000 ha i očekuje se zadovoljavajući urod. Prvi prinosi su već preko 3 tone po hektaru. Soja je posijana na 185.000 hektara i očekuje se urod od preko 700.000 tona, piše Poljomagazin.

Povodom otkupa suncokreta i soje tvrtka Victoria Logistic je partnerima ponudila tri modela otkupa. „Ove godine našim partnerima nudimo tri modela otkupa kako bi rizike od svjetskih burzovnih cijena kako za sirovinu (zrno soje i suncokreta) tako i za gotove proizvode, ulje i proizvode od soje, sveli na najmanju moguću mjeru”, izjavila je Natalija Kurjak, direktorica marketinga Victoria Logistic.

Prvi model podrazumijeva da se svakog radnog dana u 10 sati donosi trenutna, tržišna cijena za soju i suncokret, koja vrijedi do 15 sati istog dana.

Drugi model je najsličniji starom modelu otkupa, gdje se pri prijemu zrna na početku otkupa određuje provizorna cijena, a na kraju otkupa krajnja tržišna cijena zrna.

U trećem modelu, partner može predati zrno na čuvanje u skladišnim kapacitetima tvrtke Victoria logistic, a odluku o prodaji po tržišnim cijenama može donijeti bilo kada, počevši od trenutka predaje zrna, pa sve do početka žetve sljedeće godine. Ukoliko robu prodaje Victoriji svi troškovi skladištenja padaju na teret Victora Logistic, a ukoliko prodaju nekom trećem licu zaračunavaju se troškovi čuvanja po tržišnim cijenama.

Za koji će se model odlučiti zavisi isključivo od njih samih. Po ovom principu posluju i europski poljoprivrednici koji upravo trećinu svoje proizvodnje prodaju unaprijed, trećinu u samoj žetvi, a trećinu kada na tržištu cijene rastu, kako bi upravljali na najmanje rizičan način sa svojom proizvodnjom, ističu u tvrtki Victoria Logistic.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje