Poljoprivredna politika

Tri prioriteta slovenskog ministra Židana za poljoprivredu u 2016. godini

Agrovijesti
Ministar poljoprivrede Slovenije Dejan Židan Fotografija: Marko Jurinec/PIXSELL
Slovenski ministar poljoprivrede najavio je početkom godine veliki investicijski ciklus u poljoprivredi i pozvao poljoprivrednike da se javljaju na natječaje

Povećanje poljoprivredne proizvodnje kroz nove tehnologije, povećanje broja radnih mjesta, te manje birokracije za poljoprivrednike, tj. učinkovitiji rad ministarstva tri su glavna prioriteta slovenskog ministra poljoprivrede najavljena za 2016. godinu. Isplate novca s kraja prošle godine i nove isplate koje Židan najavljuje za 2016. trebale bi potaknuti veću proizvodnju.

Prema pisanju slovenskih medija, u prosincu je slovensko ministarstvo platilo 16 milijuna eura subvencija poljoprivrednicima čije se farme nalaze u težim uvjetima gospodarenja i nedostupnim terenima. Među prioritetne isplate Židan je uvrstio i isplatu 11 milijuna eura namijenjenu proizvođačima mlijeka i uzgajivačima svinja.

Za investicije 146 milijuna eura

"U veljači i ožujku bit će isplaćeno do 136 milijuna eura izravnih plaćanja", najavio je Židan, "dok će slovenskim poljoprivrednicima na raspolaganju biti i 146 milijuna iz Programa ruralnog razvoja (PRR)." Na raspolaganju je mnogo novca, pa je Židan pozvao poljoprivrednike, obrtnike i tvrtke da se registriraju i javljaju na otvorene natječaje.

Krajem prosinca Slovenija je u Bruxelles poslala svoje prijedloge za nadogradnju Zajedničke poljoprivredne politike za razdoblje 2014. - 2020. To podrazumijeva, prije svega, zahtjev za olakšavanje ulaganja i nove subvencije za mjere dobrobiti životinja.

Definiranje nove gornje granice subvencija za investicije jedna je od najupečatljivijih novih značajki u ažuriranju ZPP-a koju traži Slovenija. Tvrtke i mikropoduzeća mogu ulagati u primarnu proizvodnju i primiti više od pola milijuna eura, a mala, srednja i velika poduzeća i do 1,7 milijuna eura. U slučaju ulaganja u preradu poljoprivrednici i mikropoduzeća moći će dobiti najviše milijun eura, a srednja i velika poduzeća i do pet milijuna.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje