Manifestacija

Tri sljeda domaćih jela za samo 55 kuna

Agrovijesti
Dani okusa varaždinskog kraja Fotografija: tourism-varazdin.hr
U Danima okusa Varaždinskog kraja do 1. svibnja uživaju i domaći i turisti

Varaždinska županija ovih je dana odredište ljubitelja vrhunske autohtone kuhinje. U okviru manifestacije Dani okusa varaždinskog kraja, koja traje od 18. travnja do 1. svibnja, čak 12 restorana i OPG-a i jedna kavana, tri sljeda jela od autohtonih namirnica i po receptima starih seoskih i gospodskih kuharica, ili kuhara nekadašnjih plemenitaških i dvorskih kuhinja nude po cijeni od samo 55 kuna. Na taj način sjajno se sljubljuje proizvodnja domaćih namirnica s posljoprivrednih domaćinstava i vrhunska kulinarika, jer svi restorani pozorno skrbe da namirnice dođu direktno od proizvođača, ili certificirane varaždinske gradske tržnice. 

Specijaliteti autohtone kuhinje, zanimljiva kulturna i graditeljska baština u gradovima i ljepota prirode i čisti zrak na destinacijama gdje su obiteljska domaćinstva sve učestaliji su razlog dolazaka gostiju u kontinentalne destinacije. Zato Elizabeta Dolenec, direktorica Turističke zajednice Varaždinske županije s ponosom ističe da je u protekloj godini zabilježen porast dolazaka gostiju u ove krajeve za 25 posto, a u skladu s uloženim sredstvima i trudom i županijske Turističke zajednice i Županije i ove se godine očekuje sličan trend.

U ovogodišnje Dane okusa uključili su se Restoran Arabela iz Globočeca Ludbreškog, kavana Dora iz Varaždina, OPG Đurina hiža, Varaždinske Toplice, restoran Garestin Varaždin, Seosko gospodarstvo Grešna pilnica, Klenovnik, restoran hotela La Gus, Turčin, restoran hotela Minerva, Varaždinske Toplice, restoran Palatin, Varaždin, zalogajnica Šanjek, Varaždin, restoran hotela Trakošćan, u Trakošćanu, restoran hotela Varaždin, Varaždin, restoran Verglec, Varaždin i restoran Zlatne Gorice, Banjščina 104, Kneginec Gornji.

Na jelovnicima se može naći zanimljiva mesna jela - pečeni som obložen špekom (Arabela), svinjski odrezak na grofovski način (Garestin), buncek u omotaču (Garestina), pečena svinjska vratina i pohana piletina (Grešna pilnica), varaždinska gozba–pečena svinjska rebra, dimljena koljenica (LaGus), rižoto od teletine (Palatin) punjena raca (hotel Varaždin i Minerva), svinjska pečenka (Minerva), rolana pureća prsa s mlincima (hotel Trakošćan), ždrebeći odrezak (zalogajnica Šanjek), punjena patka s hajdinom kašom, svinjske pečenice sa sušenim šljivama (Verglec), pandl s kobasicama (Zlatne gorice), odrezak na gorički (Arabela), a sve uz bogate i raznovrsne priloge kao što su prosena i ječmena kaša, heljda (hajdini njoki), trganci, žganci, mlinci, te domaći kruh i kosanu mast (Đurina hiža)... Od slastica u ponudi su jagode sa sladoledom, zagorski štrukli (kuhani ili pečeni) štrudla s jabukama, kukuruzna zlevka s orasima, zlevanka s jabukama, trnovečka makovnjača, torta od graha (Kavana Dora), a uz ponudu jela može se birati i vrhunska nagrađivana vina vinara iz međimurskog i zagorskog vinogorja.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje