Istra

Tridesetak lovišta u desetogodišnjem zakupu

Agrovijesti
Lovište Fotografija: Pixabay
Predstavnici 31 istarske lovačke udruge u Pazinu su potpisali ugovore s Istarskom županijom o novom desetgodišnjem ciklusu zakupa tzv. zajedničkih lovišta, čime je uspješno okončana višemjesečna "tranzicijska" procedura i tim se lovištima nastavlja upravljati u kontinuitetu.

Za preostalih sedam istarskih lovačkih udruga, koje zbog zakonskih ograničenja nisu mogle dobiti automatsko produženje ugovora o zakupu, procedura još nije dovršena, ali bi vrlo skoro mogla biti riješena s pozitivnim ishodom, piše Glas Istre.

Na svečanosti upriličenoj u povodu potpisivanja ovih ugovora, predsjednik Lovačkog saveza Istarske županije Gracijano Prekalj podsjetio je da su prvi put istarska lovišta na ovaj način davana u zakup lovačkim udrugama prije 20 godina. Nakon isteka prvog desetogodišnjeg ciklusa, svih 38 udruga zadovoljilo je sve uvjete za produljenje zakupa te je upravljalo svojim lovištima narednih deset godina, međutim sada, na početku trećeg ciklusa, sedam udruga nije za to dobilo suglasnost Ministarstva poljoprivrede zbog zakonske odredbe koja ne dopušta produženje zakupa lovačkoj udruzi protiv koje je pokrenut optužni prijedlog, bez obzira na njegov ishod.

U skladu s propisima, Županijska skupština donijela je odluku da će se za 31 lovište ugovori produljiti istim zakupcima, pod istim uvjetima kao i dosad, a za zakup preostalih sedam lovišta oglasit će javni natječaj. Istovremeno je pokrenut žalbeni postupak budući da je riječ o banalnim i mahom administrativnim prekršajima koji nisu rezultirali osuđujućim presudama. Županija je također za tih sedam udruga, do konačnog ishoda procedure izdavanja suglasnosti, izdala rješenje o obavezi "čuvanja lovišta", ali bez mogućnosti obavljanja lovnih aktivnosti.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje