Pod kontrolom Veterinarske ambulante Valpovo

Trihinela u Slavoniji: Na velikoj farmi od ukupno 879 životinja pozitivno na trihinelu bilo njih čak 155

Agrovijesti
Obvezan trihineloskopski pregled svinjskog mesa Fotografija: Ivica Galović/PIXSELL
Brzom intervencijom Uprave za veterinarstvo i kontrolnog tijela Veterinarske ambulante Valpovo otkrivena je bolest svinja. Meso tih svinja nije završilo na tržištu i potrošači mogu biti sigurni. Time se još jednom potvrdilo da sustav zdravstvene sigurnosti hrane na visokoj razini i dobro funkcionira, tvrde u Ministarstvu poljoprivrede.

Na istoku hrvatske veterinarske inspekcije su kod velikog proizvođača mesa pronašli natprosječno veliki postotak svinjskog mesa zaraženog parazitom trihinelom.

"Trihinela je utvrđena na jednoj tovnoj farmi svinja u Slavoniji pregledom mesa na liniji klanja. Svinje s te farme zaklane su u tri klaonice. Od ukupno 879 životinja pozitivno je bilo 155 odnosno 17,63 posto. Kontrolno tijelo – Veterinarska ambulanta Valpovo utvrdila je prisutnost trihineloze, a Veterinarska inspekcija je naložila da se trupovi zaraženih životinja i nusproizodi neškodljivo uklone što je i učinjeno", potvrdili su za Agrobiz.hr iz Ministarstva poljoprivrede.

Vlasnik životinja dobio je rješenje da u roku od 30 dana sve svinje za koje postoji sumnja na zarazu zakolje u registriranim objektima. Vlasnik životinja ima pravo na naknadu po tržišnim cijenama (između 9-9,5 kn/kg). Danas će biti zaklano preostalih 112 svinja i neškodljivo uklonjeno, objasnili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Brzom intervencijom Uprave za veterinarstvo i kontrolnog tijela Veterinarske ambulante Valpovo otkrivena je bolest svinja. Meso tih svinja nije završilo na tržištu i potrošači mogu biti sigurni. Time se još jednom potvrdilo da sustav zdravstvene sigurnosti hrane na visokoj razini i dobro funkcionira.

Veterinarska inspekcija na terenu provodi daljnje nadzore kako bi se utvrdio izvor zaraze o čemu ćemo izvijestiti javnost.

Trihineloza u domaćih svinja tijekom 2016. godine utvrđena je u 12 svinja, a tijekom 2017. u pet. Ove godine, osim na ovoj farmi, trihinela je još utvrđena na četiri manja gospodarstva.

U prošloj godini pretraženo je 969.522 svinja (uključujući i klanje za vlastite potrebe). 

Svinje

Za sada prema podacima s kojima raspolažemo nema pokazatelja da se radi o pojačanom riziku, međutim, temeljem sadašnje situacije Ministarstvo poljoprivrede će poduzeti odgovarajuće mjere. Pretraga svake zaklane svinje na trihinelu je siguran način da se otkrije trihineloza. Termička obrada mesa (kuhanje, pečenje) uništava uzročnike trihinele, dok soljenje, sušenje i dimljenje mesa ne uništava, objasnili su iz Ministarstva poljoprivrede. 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje