Vukovarsko-srijemska županija

Trihineloza pod kontrolom, ali je i dalje potreban nadzor

Agrovijesti
Svinje Fotografija: Pixabay
Mjere koje se provode rezultirale su da je 2014. godine u Hrvatskoj registriran 22 pozitivne svinje na trihinelozu i 8 oboljelih ljudi

U proteklih 20-ak godina mjere i napori koji su poduzeti rezultirali su da je bolest trihineloza, koja napada i životinje i ljude i u iznimnim slučajevima može biti smrtonosna, stavljena je pod kontrolu ali i je i dalje neophodan njen stalni nadzor kako bi se ona iskorijenila i spriječile neke nove epidemije. Rečeno je to na današnjem tematskom skupu uVinkovcima gdje se razgovaralo o pojavnosti ove bolesti i postupcima njenoga suzbijanja u Vukovarsko-srijemskoj županiji od 1997. – 2015. godine. Pročelnica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Kata Krešić podsjetila je da je crvić koji uzrokuje trihinelozu po prvi put uočen prije 180 godina, a da je prvi slučaj zabilježen prije 150 godina.

"Radi se o bolesti mišića koja napada i životinje i ljude i koja, u rijetkim slučajevima, može biti i smrtonosna. Proteklih godina učinili smo mnogo u suzbijanju ove bolesti ali s eona i dalje pojavljuje. Te godine imali smo u Hrvatskoj ukupno 575 slučajeva oboljeli, od čega samo u našoj županiji 298 osoba. Tada su donesene razne mjere da bi 2005. godina bila prva godina u kojoj nismo imali niti jedan slučaj oboljelih od trihineloze", pojasnila je Krešić.

Mjere koje se provode rezultirale su da je 2014. godine u Hrvatskoj registriran 22 pozitivne svinje na trihinelozu i 8 oboljelih ljudi.

Više pročitajte na vecernji.hr.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje