Tržište

Tržište Hrvatske još uvijek zatvoreno za rakije iz Srbije

Agrovijesti
Rakija šljivovica Žuta osa Fotografija: flores.rs
Kvaliteta je ono što izdvaja na globalnom tržištu merlot Punta Greca iz vinarije Medea sa juga Istre, kao i rakiju Dekada podruma Lukić iz Srbije, koja ima šest destilata, a najstariji je iz 1998. godine

"Gastronomija spaja ljude, a to je prilika za kvalitetne proizvode, bilo iz Hrvatske ili zemalja u našem okruženju, koje želimo predstaviti pod zajedničkim nazivnom Preminum priča", kazao je Tomislav Stiplošek iz Udruge GET Report, koja je u Bosanskoj Gradiški organizirala predstavljanje šest biranih vina vinarije Medea iz Istre i rakije podruma Lukić iz Ljiga kod Valjeva u Srbiji.

Sandra Marček Cvitić iz Vinarije Medea, koja je smještena između Pule i Medulina, sa 60 hektara vinograda, kaže da se radi o najjužnijem vinogradu u Istri, koji ima dosta sunca tijekom cijele godine, što se osjeti i u vinima, ali i posolicom i vjetrom, od kojeg se moraju  braniti burobranima. No, da bi očuvali autohtonu istarsku malvaziju, morali su trs po trs obnavljati, u vinogradu starom 35 godina, kako bi sačuvali devet i pol hektara vinograda, koji daje kilogram i pol grožđa po trsu.

Međutim, da bi napravili malo drugačiju malvaziju, 10 posto nje mora najprije odležati u  barrique bačvama, te se potom miješati s  drugom malvazijom u inoksu.  Naš cilj je, kaže Sandra, napraviti vino koje će imati normalnu cijenu, 30 kuna po butelji, s 14 posto alkohola. 

Vina Medea

S druge strane, kako bi napravili teran, autohtonu istarsku sortu, u vinariji Medea su pribjegli lukavstvu nazvavši vino Feran, jer zbog spora sa Slovenijom oko naziva teran, Hrvatska zasad ne smije upotrebljavati naziv teran. 

Sandra posebno ističe merlot Punta Greca, kojeg ima smo tri i pol hektara, sa prinosima od oko 500 kilograma grožđa. No, 2014. godine su ostali bez toga vina, čija proizvodnja zahtjeva čuvanje u bačvama od znamenitog slavonskog hrasta, gdje vino odležava, prije nego li još šest mjeseci bude u bocama. Sve se to osjeti u aromama vanilije i papra, te na cijeni Punta Greca od 103 kune plus PDV.  No, nakon kušanja vina većina nazočnih je zaključila da ta cijena ovog merlota i nije visoka za tu kvalitetu.

Kvaliteta je ono u što se uzda na globalnom tržištu i podrum Lukić, kad je riječ o prirodnim voćnim rakijama, čiji je rok uporabe neograničen, a rakija Dekada ima šest destilata, od kojih je najstariji iz 1998. godine. 

Slađana Lukić, direktorica podruma Lukić, kaže da imaju u selu Babajić, tri kilometra od Ljiga, 10 hektara voćnjaka i tri hektara vinograda. No, najbolja rakija u Srbiji, sudeći prema brojnim nagradama, od poljoprivrednog sajma u Novom Sadu nadalje, se dobiva od dvije vrste šljiva, ranka i požegača, čiji je plod također nagrađivan na sajmovima još prije 40 godina. No, iako je šljiva i dalje kraljica rakije, moderni trendovi, prije svega digestivi i aperativi, stavili su u prvi plan u Srbiji, rakiju od kajsije i dunje. Na tamošnjem tržištu poznate i kao 'Žuta osa'.  

Rakije Podruma Lukić

Manager podruma Lukić Zdravko Jeftić  otkrio je da se radi o prepečenici, koja ima 44 posto alkohola, a koja može postići cijenu od 200 eura za litru, ako se pusti da odleži u hrastovu drvetu dvadesetak i više godina, te naravno dobije najviše priznanje na sajmovima. Osim kvalitetom, Dekada se izdvaja i dizajnom boce, jer je staklo iz Francuske, pa sedam decilitara rakije, teži u boci 1,8 kilograma.

Proizvodnja voćnih rakija, kaže Jeftić, zahtjeva velika ulaganja u nasade i podrume, više od milijun eura u podrum Lukić, jer se goleme drvene bačve od 500 litara moraju baciti nakon što u njima rakija odleži niz godina, jer se gubi aroma i kvaliteta zbog kiseline koja se zadržava u drvenu, a  koje daje i prepoznatljivu boju i miris. To Inoks ne može iako se u njega ubacuju razni štapići sa aromama i bojama.

No, iako je rakija Dekada iz Srbije osvojila najprestižnija svjetska tržišta, od Amerike, Njemačke, Švicarske, Japana do BiH i Slovenije, zasad ih nema u Hrvatskoj.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje