Tržište mlijeka u EU

Tržište mliječnih proizvoda: Javne zalihe obranog mlijeka u prahu u EU sada su prazne

Agrovijesti
Mlijeko u prahu Fotografija: Thinkstock
Dvije i pol godine od prvog javnog natječaja javna su skladišta sada prazna, a cijena mlijeka znatno se povećala s 26 centi po kilogramu iz ljeta 2016. na 34 posto po kilogramu u svibnju 2019. godine.

Na posljednjoj je aukcijskoj prodaji prodano preostalih 162 tona obranog mlijeka u prahu, od ukupnog izvornog iznosa od 380.000 tona koje su bile u javnim zalihama, čime je potpuno ispražnjena ukupna zaliha koju je Komisija kupila i kojom upravlja.

Nakon krize na tržištu mliječnih proizvoda koja je pogodila proizvođače iz EU s nižim cijenama u razdoblju od 2015. do 2016., Europska komisija kupila je od 2015. do 2017. ukupno 380.000 t obranog mlijeka u prahu (SMP) putem javne intervencije. Cilj je bio stabilizirati tržište i podržati prihode poljoprivrednika.

Od kraja 2016. Komisija je otvorila mjesečne i kasnije dvomjesečne javne natječaje kako bi pažljivo prodala proizvode na tržište bez narušavanja istog.

Povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan izjavio je: „Današnja prodaja posljednjih preostalih javnih zaliha obranog mlijeka u prahu zatvara ovo poglavlje. Uklanjanje zaliha, bez utjecaja na cijenu obranog mlijeka u prahu, potvrda je strpljenja Komisije i razboritog upravljanja cjelokupnim procesom od 2015.

Rezultati djelovanja Komisije su više cijene i stabilno tržište. Još jednom, Europska komisija je pokazala svoju predanost i podršku i solidarnost s europskim poljoprivrednicima u kriznim vremenima. Također ilustrira nužnost i učinkovitost instrumenata zajedničke poljoprivredne politike. Pravi alati djelovali su kao vitalna sigurnosna mreža u vrijeme značajnih poremećaja na tržištu, a njihova primjerena i pravovremena provedba pomogla je osigurati održivost stotina tisuća europskih proizvođača mlijeka, kazao je Hogan.

Dvije i pol godine od prvog javnog natječaja javna su skladišta sada prazna, a cijena mlijeka znatno se povećala s 26 centi po kilogramu iz ljeta 2016. na 34 posto po kilogramu u svibnju 2019. godine.

Svi detalji natječajnog postupka u potpunosti su dokumentirani online na portalu Opservatorija za tržište mlijeka. Prošlotjednom prodajom od 162 tona, od prvobitnih 380.000 tona nije više ostalo obranog mlijeka u prahu, a svih 14 država članica koje su skladištile obrano mlijeko u prahu u ime Komisije uspjele su isprazniti svoje zalihe.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje