Tržište mlijeka u EU

Tržište mlijeka: zalihe obranog mlijeka u prahu smanjene upola

Agrovijesti
Kante za mlijeko Fotografija: Pixabay
Polovina (190.000 od 380.000 tona) obranog mlijeka u prahu koje je od 2015. kupljeno kako bi se čuvalo u javnim zalihama vraćena je na tržište a da time nisu ugroženi funkcioniranje i oporavak sektora mlijeka i mliječnih proizvoda. Posljednji natječajni postupak, u kojemu je prodano 30.000 tona, proveden je 8. studenoga.

Polovina (190.000 od 380.000 tona) obranog mlijeka u prahu koje je od 2015. kupljeno kako bi se čuvalo u javnim zalihama vraćena je na tržište a da time nisu ugroženi funkcioniranje i oporavak sektora mlijeka i mliječnih proizvoda. Posljednji natječajni postupak, u kojemu je prodano 30.000 tona, proveden je 8. studenoga.

Opservatorij za tržište mlijeka objavio je izvješće o cijenama u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda u EU-u, iz kojega se može vidjeti da su i cijene mlijeka i cijene obranog mlijeka u prahu porasle, što je odraz pažljiva upravljanja Komisije zalihama.

Povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan izjavio je: „Naš oprezni pristup počeo je donositi koristi, a prioritet nam je i dalje tržišna ravnoteža. Drago nam je da su otkupne cijene mlijeka ponovno porasle te da su tome doprinijele mjere koje je pokrenula Komisija. Međutim ne smijemo se zadovoljiti time, nego moramo nastaviti donositi razborite odluke o proizvodnji utemeljene na stvarnim tržišnim uvjetima.”

U razdoblju od 2015. do 2017. važnu ulogu u stabilizaciji tržišta imale su javne intervencije, kojima je upravljala Europska komisija, te su zahvaljujući njima uklonjeni viškovi nastali u situaciji obilježenoj iznimnim neravnotežama. Kako bi se te zalihe postupno vratile na tržište, Komisija je krajem 2016. uz oprez počela provoditi javne natječajne postupke, isprva jedanput mjesečno, a poslije dvaput mjesečno.

Cijeli taj postupak transparentno je dokumentiran na portalu Opservatorija za tržište mlijeka. Sljedeći natječajni postupak provest će se 22. studenoga.

Zahvaljujući stabilnoj potražnji za mliječnim proizvodima te ograničenom i odgovornom rastu proizvodnje uz pažljivo upravljanje Komisije zalihama, osigurane su konkurentne cijene za proizvođače. Sektor mlijeka i mliječnih proizvoda čini više od polovine trenutačnog poljoprivredno-trgovinskog viška u EU-u, što je dobar pokazatelj njegove važnosti. 

Cijene i proizvodnja

Opservatorij EU-a za tržište mlijeka pravovremeno objavljuje tržišne podatke i kratkoročne analize te tako osigurava veću transparentnost u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda u EU-u. Iz najnovijih podataka koje je objavio Opservatorij vidljivo je da cijene mlijeka i mliječnih proizvoda neprestano rastu, uz određene fluktuacije:

obrano mlijeko u prahu: u proteklih 12 mjeseci cijene obranog mlijeka u prahu u EU-u fluktuiraju ispod razine za intervenciju (169,8 EUR/100 kg). Od svibnja 2018. situacija se postupno poboljšava.

mlijeko: u svibnju 2018. prosječna cijena pala je na 0,32 EUR/kg, a zatim je porasla i u rujnu 2018. dosegnula je 0,35 EUR/kg.

maslac: cijene maslaca u EU-u već šest mjeseci iznose više od 5000 EUR/t, što nije zabilježeno od 2017.

sir: cijene sira u EU-u i dalje su dobre, unatoč tome što su se zalihe proizvođača malo povećale. Potražnja potrošača za sirom jednako je stabilna kao i dosad.

U prvoj polovini godine ostvaren je velik porast proizvodnje, a predviđa se da će se ukupna proizvodnja mlijeka na razini EU-a u cijeloj 2018. blago povećati za 0,8 %.

Najvažniji čimbenici za proizvodnju mlijeka u posljednjih nekoliko mjeseci ove godine bit će vremenske prilike, ali i cijene mlijeka i hrane za životinje, o kojima će ovisiti mogućnost poljoprivrednika da kupe hranu za životinje kako bi nadoknadili smanjenu dostupnost krmnog bilja uzrokovanu ljetnim sušama. Komisija je ovo ljeto poduzela niz mjera kako bi poljoprivrednicima koji su bili suočeni s nedostatkom stočne hrane pružila izravnu potporu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje