kriza svinjogojstva

Tržište preplavile svinje s područja s detektiranom svinjskom kugom

Agrovijesti
Svinja Fotografija: Pixabay
Uvoz svinja i mesa svinja upitne kvalitete i sigurnosti za zdravlje potrošača, po dampinškim cijenama se nastavlja te prijeti katastrofom za svinjogojsku proizvodnju u Hrvatskoj

Tržište svinja u RH se protekli tjedansrušilo, mesne industrije u RH smanjile su narudžbe svinja s domaćih farmi te dodatno snizile kupovnu cijenu za svinje. Razlog je poplava jeftinih svinja po dampinškim cijenama  od 0,8 - 0,9 eura dovezenih u RH. Ova cijena je 20-30 posto niža nego u zemljama iz kojih dolaze.  Razlog ovoj rasprodaji vjerojatno leži u činjenici da svinje dolaze iz visoko rizičnih područja koje imaju Afrička svinjska kuga (ASK ) te njihove klaonice nemaju izlaz za ovo meso.

Uvoz mesa svinja  i dalje se pojačava te cijene drastično padaju u trgovačkim lancima. Nabavne cijene po kojima nam ulazi meso upozoravaju na ozbiljan problem . Ako se meso rasprodaje ispod tržnih kriterija mora postojati neki razlog. Mi sumnjamo o da je ovo meso  sumnjivog  roka trajanja ili zdravstvene ispravnosti, priopćeno je u utorak iz Hrvatske udruge proizvođač svinja.

„Još jedan ozbiljan zdravstveno javni problem  na koji smo upozoreni  je uvoz prasadi za klanje. Po našim informacijama uvoze se prasad težine oko 20 kg koja su starosti oko 60 dana. Tražimo provjeru ovih navoda jer ako je doista tako, velika je mogućnost da se uvoze prasad koja se nalaze pod karencom. Na velikom broju farmi s industrijskom proizvodnjom koristi se opasan kokcidiostatik koji ima karencu 77 dana. Primjenjuje se na prasadi starosti do 7 dana pa na tržište za klanje prasad može ići  tek nakon 85-90 dana starosti a tada su i težine prasadi puno veće od 20 kg“, izjavio je predsjednik Udruge Krešimir Kuterovac .

Zbog svih navedenih problema na tržištu Hrvatska udruga proizvođača svinja od Vlade RH,  Ministarstvo poljoprivrede i Tržna inspekcija zahtjeva da poduzmu hitne mjere:

Izvršiti provjeru uvoza živih svinja za klanje : izvršiti procjenu rizika za zdravlje svinja u RH  i zabraniti uvoz iz zemalja koje imaju ASK ili transportni  putevi prolaze kroz te zemlje. Koliko je ASK kao bolest  opasna potvrđuju i zemlje koje su zabranile uvoz mesa  iz tih zemalja.

Izvršiti provjeru uvoza živih svinja za klanje sa aspekta kvalitete i  prisutnosti rezidua  u mesu uvezene prasadi  te po potrebi dodatnom dokumentacijom pri uvozu zaštititi zdravlje naših potrošača.

Izvršiti pojačane kontrole uvezenog mesa  na kvalitetu , rokove i uvjete trajanja te zdravstvene ispravnosti i poduzeti radnje da se zaštiti javno zdravlje.

Izvršiti provjeru narušavanja tržišta i uvjeta trgovanja s obzirom na dampinške cijene i rasprodaju mesa u RH.

Tražimo hitne mjere sanacije stanja na tržištu zbog pada prihoda od 2.9.2020. te da se ova šteta u minimalnom iznosu od 70 milijuna kuna nadoknadi do kraja godine, danas se gubitak po tovljeniku povećao na 20 eura, a po prasetu 10 eura u protivnom će se svinjogojska proizvodnja drastično  smanjivati. 

„Hrvatska i dalje proizvodi samo 50 posto potrebnih količina svinja i svinjskoga mesa, a danas kada je sezona najveće potrošnje mesa ne možemo  ni tih 50 posto prodati po tržnim cijenama. Korona kriza trebala nas je osvijestiti o  stanju u hrvatskom agraru i pokazati kakva nam  je poljoprivredna suverenost i samodostatnost , te koliko je  poljoprivreda  važna za opstanak RH, proizvodnje i života u ruralnim područjima. Vlada RH stoga ne smije stvari prepustiti slučaju nego je nužna hitna akcija“, naglašavaju u Udruzi .