Tajni dokument

TTIP ruši cijene hrane i do 25 posto

Agrovijesti
Eu SAD zastave Fotografija: Thinkstock
Correctiv je na 181 stranici jučer objavio povjerljivi dokument Europske komisije s gotovo 8.000 tarifnih oznaka i proizvoda iz SAD-a kojima bi se ukinule carine

Otvaranje tržišta EU poljoprivredi SAD-a najteže će podnijeti mala europska obiteljska gospodarstva, koja i sada često gube utakmicu s velikim industrijama. Iako se o žitu i mesu sada u pregovorima najmanje govori jer se o dobrobiti životinja puno više brine u EU, gdje su zabranjeni i hormoni rasta, američka bi poljoprivreda i te kako mogla utjecati i na drastičan pad cijena voća i povrća u EU te ribe i za 25%, čime bi se dodatno ugrozili mali europski farmeri.

Otvorena ponuda EU kako će se famoznim transatlantskim sporazumom (TTIP) potpuno ukinuti 87,7% carina na proizvode iz SAD-a, s novom rundom pregovora početkom ovoga tjedna narasla je na vrtoglavih 97%. Na 181 stranici gusto pisanog teksta Correctiv je jučer objavio povjerljivi dokument Europske komisije s gotovo 8.000 tarifnih oznaka i proizvoda iz SAD-a kojima bi se ukinule carine, od poljoprivredno-prehrambenih proizvoda do odjeće, obuće, automobila i kemijskih proizvoda, što bi, upozorava se, moglo rezultirati znatnim snižavanjem cijena određenih kategorija roba i benefitom za potrošače i neke industrije. No, s druge strane, niže cijene mala su kompenzacija za strah koji u vlada u EU, pogotovo kad je riječ o hrani na koju su Europljani najosjetljiviji i na svojim stolovima ne žele ni američki steak s hormonima rasta i antibioticima, a većina zemalja EU odavno se već izjasnila i protiv GMO-a.

Šerifi u europskom BMW-u

Navodno bi sporazum između EU i SAD-a sada mogao ući u petu brzinu s obzirom na to da ga američki predsjednik na odlasku Barack Obama ne želi ostaviti svom nasljedniku. Za pokeraškim stolom ulozi su tako sve veći pa se EK, primjerice, nada i da će SAD za EU otvoriti i javne natječaje kako bi se, primjerice, europske građevinske tvrtke poput Hochtiefa mogle natjecati i dobiti ugovore za gradnju američkih autocesta, dok bi policijske BMW-e, primjerice, vozili američki šerifi. Automobili iz SAD-a u EU bi pak općenito mogli pojeftiniti do 3% ukidanjem ili smanjivanjem carina, dok bi s intenzivnijom uvozom američkih poljoprivrednih proizvoda paprika u našem tanjuru pojeftinila i 14%, riba do 25%, usoljena govedina do 16,6%, masline 18%, tropsko voće do 9%, rajčice do 12,8%, mrkva ili grašak 13,6%, sirevi za oko 8%, prirodni med za 17,3%...

TTIP ruši cijene hrane i do 25 posto

Branko Bobetić, direktor Croatiastočara, kaže kako su čelnici EK uvjereni kako će Europa TTIP-om profitirati, no kad je u pitanju hrana, zbog načina i strukture proizvodnje, većih poljoprivrednih površina, EU je puno inferiornija prema SAD-u, pogotovo kad su u pitanju meso, mlijeko i mliječni proizvodi. Američka su stada goveda puno veća od europskih, a mužnja po kravi, primjerice, u SAD-u iznosi 12 do 14 tona mlijeka, a u EU najviše 10 tona godišnje po kravi. U SAD-u su i žitarice jeftinije, pogotovo soja koju EU mora uvoziti, pa su i cijene svinjetine, ali i govedine i peradi niže u SAD-u i EU im teško može konkurirati. Sad je samo pitanje hoće li EU u pokeraškoj utakmici sa SAD-om ići do kraja ili će građani imati zadnju riječ po pitanju stimulatora rasta i GMO proizvoda. Ukidanje carina, koje su već sada niske, uvijek je bilo jedan od pozitivnijih aspekata pregovora o TTIP-u koji su građani spremni lako prihvatiti.