Potpomognuta EU mjerama

Tuniska industrija maslinovog ulja dostigla nove visine

Agrovijesti
Maslinovo ulje Fotografija: Thinkstock
Sektor maslinovog ulja Tunisa cvjeta i pokazuje zapanjujući rast najviše zbog odluke Europske unije o odricanju poreza na uvoz tuniskog maslinovog ulja i financijske pomoći zemlji. Sektor ima koristi i od sve veće globalne potražnje

EU mjere na uvoz maslinovog ulja iz Tunisa uvedene su nakon terorističkog napada u resortu Sousse prošle godine, kada je poginulo 38 osoba. Federica Mogherini, šefica za vanjsku politiku EU-a, opravdala je odluku riječima: „Iznimna vremena pozivaju na iznimne mjere.“

Tunis ostaje jedan od najvažnijih saveznika u arapskom svijetu, strateški govoreći, čak i više nakon Revolucije jasmina, piše Olive Oil Times. Eu traži privilegiranog partnera u arapskom svijetu s nadom da će to pomoći u stabilizaciji zemlje. Kao rezultat, Europska unija je smanjila ograničenja na uvoz maslinovog ulja iz Tunisa od prošlog proljeća.

Uvezeno je 35.000 tona ulja u EU u posljednje dvije godine, bez poreza, a potrošene su milijarde od strane EU od Revolucije jasmina u cilju podizanja tuniske ekonomije. Financijska pomoć mogla bi dostići 300 milijuna eura godišnje.

Oko 3 posto populacije radi u sektoru maslinovog ulja, što pokazuje koliko je Tunis ovisan o izvozu. EU mjere predstavlja zlatnu priliku za uzgajivače, ali i direktnu prijetnju njihovim europskim kolegama.

Mnogi talijanski uzgajivači ističu svoje protivljenje financijskim mjerama EU-a, paradoksalnom stajalištu s obzirom na broj tvrtki koje puno zarađuju na miješanju tuniskog maslinovog ulja sa vlastitim i označavajući ga kao „Made in Italy“.

Tuniska ekonomija maslinovog ulja cvjeta bez presedana. Izvezli su 20.000 tona maslinovog ulja u 2015. godini u usporedbi sa samo 400 tona godinu prije, trend kojem nema naznake usporavanja.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje