Izvoz

Turska će Srbiji omogućiti po prvi put bescarinski izvoz 5.000 tona goveđeg mesa

Agrovijesti
Recep Tayyip Erdogan Fotografija: Tim Brakemeier/dpa/DPA/PIXSELL
Sporazum o slobodnoj trgovini trebao bi biti potpisan tijekom službenog posjete predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana Srbiji 10. i 11. listopada.

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić sastao se u Ankari sa ministrom ekonomije Turske Nihatom Zejbekchijem, sa kojim je usuglasio tekst novog Sporazuma o slobodnoj trgovini između dvije zemlje.

Novi tekst Sporazuma predviđa po prvi put bescarinski izvoz 5.000 tona goveđeg mesa godišnje iz Srbije u Tursku.

Srpski proizvođači će, takođe po prvi put, na tržište Turske bez carina moći izvoziti definirane kvote sirovog i rafiniranog suncokretovog ulja, sjemena suncokreta i pojedinih vrsta pekarskih proizvoda.

Sporazumom su definirane i dvostruko veće kvote za bescarinski izvoz iz Srbije u Tursku pojednih vrsta smrznutog povrća i suhih šljiva.

S druge strane, Srbija je omogućila bescarinski uvoz iz Turske utvđenih kvota nara, jagoda, plavog patlidžana, tikvica, stolnog i suhog grožđa, a takođe su povećane kvote pojedinih prehrambenih proizvoda, koje su već bile predmet slobodne trgovine između dve zemlje.

Po prvi put, Sporazum definira i slobodnu trgovinu uslugama (financije, transport, telekomunikacije, koprodukcija i slično), što će u velikoj mjeri doprinijeti poboljšanju investicijske klime i većem dolasku turskih ulagača u Srbiju, a istodobno će srpskom gospodarstvu otvoriti prostor tržištu usluga u Turskoj.

Novi Sporazum o slobodnoj trgovini trebalo bi biti potpisan tijekom službene posjete predsjednika Turske Srbiji 10. i 11. listopada ove godine, navodi se u priopćenju Kabineta potpredsjednika Vlade i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje