Nove tehnologije

Turska razvija sortu rajčice koja postaje ukusnija pod stresom

Agrovijesti
Rajčica Fotografija: Pixabay
Turski uzgajivači imat će pristup ovom usjevu za 3 godine kada će postupak dobivanja Zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla biti finaliziran. Istraživači su dodali da će ovaj razvoj znatno pridonijeti turskom gospodarstvu.

Tehnološki institut Izmir- odjel za molekularnu biologiju i genetiku, razvio je rajčicu koja postaje ukusnija prilikom stresnih uvjeta, poput suše ili soli.

Također, prinos  ove posebne sorte je 50% viša. Ova je vrsta razvijena kao odgovor na povećanje razine soli u nasadima u Turskoj, kao rezultat povećanja razine navodnjavanja i gnojenja. Zato su istraživači počeli razvijati biljke koji mogu izdržati takve uvjete.

Previše vode i previše gnojiva uzrokuje gubitak okusa rajčice, ali ova sorta proizvodi kemijski spoj kako bi se zaštitila od stresa, što povećava njen okus. Prosječno se prikupi 12 tona rajčice po 10.000 četvornih metara, dok se nove sorte može prikupiti 17 tona na 10.000 četvornih metara.

Turski uzgajivači imat će pristup ovom usjevu za 3 godine kada će postupak dobivanja Zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla biti finaliziran. Istraživači su dodali da će ovaj razvoj znatno pridonijeti turskom gospodarstvu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje