Investicije

Tvornica eteričnih ulja organizira kooperante u Hercegovini

Agrovijesti
Eterična ulja Fotografija: Pixabay
Kooperanti tvrtke "Perfect export" će u početku od tvornice dobiti plastenike i materijal za početak proizvodnje, jer nemaju vlastitog novca za investiranje. Očekivanja su da će se uključiti više od 1.000 kooperanata.

Unija za održivi povratak i tvrtka "Perfect export bilje" potpisali su u Sarajevu Protokol o suradnji koji daje mogućnost uključivanja velikog broja kooperanata u organiziran i siguran otkup smilja, kadulje, ružmarina, lovora, kleka i drugih proizvoda.

Predsjednica Unije Mirhunisa Zukić izjavla je kako su ranije na području Čapljine, Berkovića i Stoca organizirali grupu povratnika i raseljenih osoba koji su uz pomoć Agromediteranskog fakulteta iz Mostara obučeni za proizvodnju bilja za tvornicu u Ljubinju, te se nada kako će se suradnja proširiti na kooperante širom Hercegovine.

Pojasnila je da će kooperanti u početku od tvornice dobiti plastenike i materijal za početak proizvodnje, jer nemaju vlastitog novca za investiranje. Očekivanja su da će se uključiti više od 1.000 kooperanata.

Dekan Agromediteranskog fakulteta Ahmet Džubur rekao je da će fakultet i u idućem razdoblju podržavati projekt, kroz daljnju edukaciju, analizu zemljišta, te davanjem konkretnih uputa za realizaciju projekata.

Fokus na proizvodnji sadnica i podizanju nasada

Naveo je kako je fokus projekta na proizvodnji sadnica i podizanju plantažnih nasada smilja, te destitliranju, a poseban značaj ima revitalizacija kamenjara, odnosno rekultiviranje zemljišta upotrebom teških strojeva. Vlasnik tvrtke "Perfect export bilje" Arsenije Ivanović istakao je kako je njihova osnovna djelatnost uzgoj sadnica, plantažiranje, sakupljanje i otkup ljekovitog i aromatičnog bilja, a da je riječ o visokokvalitetnim organskim proizvodima koji imaju zagarantiran plasman na zapadno tržište.

Dodao je da tvornica ima kapacitet za proizvodnju do 40 litara eteričnog ulja dnevno, u ovisnosti od vrste bilja, a planiraju proširenje pogona za odvajanje lista od grančice.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje