Okupljanje

Tvornice ulja Čepin želi otkupiti 75 000 tona uljane repice s domaćeg tržišta

Agrovijesti
Dani polja uljane repice Fotografija: Žito d.o.o.
Na manifestaciji ''Dan polja uljane repice'', koja je po prvi puta održana ove godine, okupili su se brojni proizvođači uljane repice i poslovni partneri Tvornice ulja Čepin.

Žito grupa organizirala je 1. po redu Dan polja uljane repice Tvornice ulja Čepin, kojem su prisustvovali predstavnici lokalne uprave, svi direktni proizvođači, partneri u organizaciji poljoprivredne proizvodnje te vodeće sjemenske kuće u RH. Danu polja prisustvovalo je oko 300 posjetitelja koji su obišli pokusno polje između Čepina i Vuke te nastavili druženje u šumi Kuštajn.

Provođenje pokusa na uljanoj repici provedeno je radi poslovnih partnera i proizvođača uljane repice. U istima je sudjelovalo 7 sjemenskih kuća s 37 hibrida i 4 sorte uljane repice, a rezultati pokusa omogućit će proizvođačima da saznaju i usporede nove informacije o hibridima i sortama uljane repice te korištenim agrotehničkim mjerama u proizvodnji.

Zasijane poljoprivredne površine pod uljanom repicom u Republici Hrvatskoj u proteklih nekoliko godina značajno su porasle. Procjenjuje se da je trenutno zasijano oko 40 000 ha poljoprivrednih površina pod uljanom repicom, što je gotovo 50% više nego lani, a procjena ovogodišnjeg uroda iznosi preko 100 000 tona.

Želja Tvornice ulja Čepin je otkupiti 75 000 tona uljane repice s domaćeg tržišta te isto toliko suncokreta. S ukupno 150 000 tona uljarica tvornica bi u potpunosti zaposlila svoje preradbene kapacitete.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje