REGIJA

Tvrtka Natura iz susjedne BiH povećala izvoz konzerviranog voća i povrća za 100 posto

Agrovijesti
Natura food BiH Fotografija: naturafood.ba
Natura“ u svom asortimanu ima preko 40 proizvoda iz programa kiselih salata, ajvara i marmelada. Svježe sirovine otkupljene od domaćih proizvođača se prerađuju u roku od 48 sati u dvije tvornice u BiH -  „Natura food“ i „Voćar-promet“, te se plasiraju na tržištu Bosne i Hercegovine kroz trgovačke lance. Uz tržište BiH  „Natura“ brend se izvozi u 14 zemalja EU.

Bosanskohercegovački brend "Natura" je u protekloj sezoni zabilježio rast proizvodnje, ali i izvoza na tržište Europske unije za čak 100 posto. S ovim povećanjem Natura je učvrstila lidersku poziciju kada je riječ o izvozu proizvoda u segmentu konzerviranog voća i povrća iz Bosne i Hercegovine.

Povećanjem proizvodnje, „Natura“ je povećala i otkup sirovine od domaćih poljoprivrednika. Posebno se ističe uzgoj i otkup krastavca kornišona od oko 1.500 kooperanata iz Bosne i Hercegovine. Uzgoj i otkup se vrši preko projekta „USAID Partnerstvo za razvoj agrobiznisa“ u kojem je tvrtka  „Natura food“ partner, a najveći investitor u projekat je kompanija iz dijaspore „Brajlović“ GmbH Austria, članica Adriatic Group.

„Natura“ u svom asortimanu ima preko 40 proizvoda iz programa kiselih salata, ajvara i marmelada. Svježe sirovine otkupljene od domaćih proizvođača se prerađuju u roku od 48 sati u dvije tvornice u BiH -  „Natura food“ i „Voćar-promet“, te se plasiraju na tržištu Bosne i Hercegovine kroz trgovačke lance.

Natura food BiH


Uz tržište BiH  „Natura“ brand se izvozi u 14 zemalja EU. „Naturini“ proizvodi se prodaju u velikim trgovačkim lancima i etno tržištu zemalja Beneluksa, Velike Britanije, Irske, te njemačkom i skandinavskim tržištima.

„Natura food“ i „Voćar-promet“ su članice Adriatic Group iz Beča, koja kontinuirano investira u bosanskohercegovačko gospodarstvo.  U 2016. pokrenute su dodatne investicije i podrška poljoprivrednoj proizvodnji, posebno u povećanju uzgoja krastavca kornišona, te uzgoju raznih sorti paprika, namijenjenih vlastitim prerađivačkim kapacitetima.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje