Dodijeljene nagrade Lider invest 2018.

Tvrtka Rabo dobila nagradu za investiciju u skladišne kapacitete, te sortiranje i pakiranje voća vrijednu 6 milijuna kuna

Agrovijesti
Liderove nagrade za proizvodne investicije Fotografija: Lider/Agrobiz
Cilj investicijskog projekta bio je omogućiti skladištenje povećanih količina uroda iz vlastitih voćnjaka tvrtke. Predmetnim investicijskim projektom povećan je ULO skladišni kapacitet s dotadašnjih 2.620 tona na ukupno 3.240 tona, i to izgradnjom dodatne 4 ULO komore ukupnog kapaciteta 620 tona i jedne ekspeditne komore kapaciteta 145 tona te kupnjom dodatnih 2.000 kom boks paleta. Razlog za navedeno ulaganje je bila potreba za dodatnim kapacitetima skladištenja uroda jabuke proizvedene u voćnjacima tvrtke Rabo, budući da je količina uroda premašivala postojeće skladišne kapacitete.

Deset poduzeća iz Hrvatske dobilo je u srijedu nagrade Lider invest 2018. Riječ je o tvrtkama koje su u posljednjih nekoliko godina u proizvodne pogone uložile ukupno 1,13 milijardi kuna i tako nedvojbeno pridonijele rastu hrvatskoga gospodarstva.

Kriteriji odabira bili su udio izvoza, broj novootvorenih radnih mjesta i suvremenost tehnologije. Uz to, investicija je morala stvoriti uvjete za zapošljavanje većeg broja ljudi, pridonijeti razvoju proizvodnje i konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva, uvesti i razviti nove tehnologije, podići sigurnost i kvalitetu života građana, pridonijeti održivom razvoju i zaštiti okoliša te stvoriti dodanu vrijednost.

– Već treću godinu zaredom Lider prepoznaje, bira i nagrađuje najbolje u kategorijama velikih, srednjih i malih proizvodnih investicija. To je priznanje svim do sada nagrađenim poduzetnicima, ali i poticaj ostalima. Suprotno dojmu, poduzetnici u Hrvatskoj, posebno srednji i mali, ulaze u brojne proizvodne investicije. Samo što to ostaje ispod radara. To ovom akcijom i nagradama želimo promijeniti – izjavio je Miodrag Šajatović, glavni urednik poslovnog tjednika Lider.

– Naš je cilj do 2020. godine dostići barem 1,4 posto BDP-a privatnih ulaganja u razvoj. Ministarstvo gospodarstva i drugi vladini resori će temeljem analitike podataka na raspolaganju učiniti napore da bi se unaprijedio zakonodavni okvir kojim se potiču investicije i kako bi se omogućilo to ulaganje, kako kroz bespovratna sredstva Europske unije, tako i kroz druge vrste povlastica kako bi se potpomogli sektori gdje postoji najveći potencijal za rast produktivnosti i realan rast gospodarstva na dugi rok – kazala je Nataša Mikuš Žigman, izaslanica predsjednika Vlade RH i državna tajnica u ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Iz agro sektora nagrađena tvrtka - RABO d. o. o.

O INVESTICIJI: - Proširenje ULO skladišnih kapaciteta objekta za skladištenje, sortiranje i pakiranje voća

- Vrijednost investicije – 6 milijuna kuna

Ciljevi i opis investicije i projekta

Cilj investicijskog projekta bio je omogućiti skladištenje povećanih količina uroda iz vlastitih voćnjaka tvrtke.

Predmetnim investicijskim projektom povećan je ULO skladišni kapacitet s dotadašnjih 2.620 tona na ukupno 3.240 tona, i to izgradnjom dodatne 4 ULO komore ukupnog kapaciteta 620 tona i jedne ekspeditne komore kapaciteta 145 tona te kupnjom dodatnih 2.000 kom boks paleta. Razlog za navedeno ulaganje je bila potreba za dodatnim kapacitetima skladištenja uroda jabuke proizvedene u voćnjacima tvrtke Rabo, budući da je količina uroda premašivala postojeće skladišne kapacitete.

S obzirom na ulaganja tvrtke u vlastitu proizvodnju kao i izuzetnu kvalitetu jabuke koju tvrtka već sada izvozi na najzahtjevnija EU tržišta, tržišta Bliskog Istoka, Afrike i sl., jasno je kako bez navedene investicije i proširenja skladišnog kapaciteta tvrtka gubi potencijal samostalne prodaje velikog dijela svoje proizvodnje. Bez novih kapaciteta tvrtka bi bila primorana prodavati po vrlo nepovoljnim cijenama svoju jabuku rinfuzno kao 'sirovinu' u box paletama otkupnim centrima u RH, te tako bez vlastitog skladištenja, sortiranja i pakiranja kroz cijelu godinu izgubiti značajnu dodanu vrijednost i željeni prihod.

Predmetno proširenje je zapravo nužno potrebni završetak ciklusa od primarne proizvodnje do proizvoda sa visokom dodanom vrijednošću, kojim si tvrtka osigurava buduću stabilnost poslovanja kroz samostalno skladištenje cjelokupne vlastite proizvodnje i procese njenog oplemenjivanja putem različitih tipova sortiranja i pakiranja.

Nagrađena su poduzeća:

– Belupo: 100% Lider invest – velika investicija. Nagradu je uručila Nataša Mikuš Žigman, izaslanica predsjednika Vlade RH i državna tajnica u ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

– Omco Croatia: 100% Lider invest – srednja investicija.

– Metal Product : 100% Lider invest – srednja investicija.

– Rabo: 100% Lider invest – mala investicija.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje