VODIČ

Tvrtke koje se bave proizvodnjom čokolade imaju još dosta koraka do održivog poslovanja

Agrovijesti
Kakao Fotografija: Pixabay
Cilj novog vodiča za potrošače koji je objavljen 27. ožujka jest "pomoći potrošačima da shvate koje tvrtke rade najbolji posao kako bi zaštitile šume, a koje zaostaju", objasnila je organizacija.

Tvrtke koje se bave proizvodnjom čokolade još uvijek imaju "ogromnu količinu posla" u provedbi održive politike, a neki rade mnogo bolje od drugih. O tome je izvijestila nevladina organizacija Mighty Earth iz Washingtona u vodiču čokoladnih proizvođača, objavljenom nekoliko dana prije Uskrsa.

Cilj novog vodiča za potrošače koji je objavljen 27. ožujka jest "pomoći potrošačima da shvate koje tvrtke rade najbolji posao kako bi zaštitile šume, a koje zaostaju", objasnila je organizacija.

Europa je najveći svjetski potrošač čokolade, a Švicarci, Nijemci, Irci i Britanci vodeći. Mighty Earth detaljno je objasnio svoj pristup: "Naše istraživanje otkrilo je da te tvrtke širom svijeta krče šume, uništavajući bioraznolikost prašuma za mnoge ugrožene životinje".

Kakao
Dodali su je kako njihovo ispitivanje "pokazuje značajno poboljšanje po pitanju održivosti" od prethodne istrage, ali "svaka tvrtka još uvijek ima ogromnu količinuposla˝.

Krčenje šuma u proizvodnji kakaa je ključno pitanje. U Zapadnoj Africi, točnije Obali bjelokosti koja proizvodi 40 posto i Gani s posto svjetske proizvodnje kakaa ,zbog uzgoja kakaa uništeni su nacionalni parkovi i mnoge zaštićene šume.

Vodič za potrošače objavljen je dan nakon što su predsjednik Gane, Nana Addo Dankwa Akufo-Addo i predsjednik Obale Bjelokosti, Alassane Ouattara potpisali sporazum o strateškom partnerstvu s ciljem obrane interesa dviju zemalja u globalnoj kakao industrija. Poznat kao "Deklaracija Abidjan", sporazum također traži rješavanje zajedničkih izazova proizvođača kakaa iz Gane i Obale Bjelokosti.

Fluktuacije cijena kakaa na svjetskom tržištu, koje su obilježile pad od oko 20% u 2017. godini, negativno su utjecale na prihode milijuna poljoprivrednika koji uzgajaju kakao, kao i na prihode proračuna dviju zemalja.