HGK

U 2016. Hrvatska povukla gotovo dvostruko više sredstava iz fondova

Agrovijesti
IPARD program u Srbiji i hrvatska iskustva s EU fondovima - drugi panel na konferenciji "Preko polja do Europe" Fotografija: Morana Begač
U tri i pol godine od pristupanja Hrvatske EU, povukli smo 19% od ukupno dodijeljenih EU sredstava, što je nešto manje od dvije milijarde eura.

U financijskoj perspektivi 2014.-2020. Hrvatskoj su na raspolaganju sredstva iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u iznosu od 10,676 milijardi eura. U tri i pol godine od pristupanja Hrvatske EU, povukli smo 19% od ukupno dodijeljenih EU sredstava, što je nešto manje od dvije milijarde eura.

„Iako je Hrvatska dosad povlačila iz EU fondova neznatno veći iznos od onoga koji je uplaćivala, procjenjujemo da će u 2016. godini taj iznos biti gotovo dvostruko veći od prošlogodišnjeg“, izjavio je pomoćnik direktorice Sektora za međunarodne poslove i EU HGK Saša Bukovac.

Prema podacima Ministarstva financija, u 2014. godini Republika Hrvatska je iz proračuna EU povukla 584 milijuna eura, u 2015. - 556 milijuna eura, dok bi u 2016. taj broj mogao iznositi oko 850 milijuna eura. Razlozi dosadašnjega slabijeg povlačenja sredstava iz EU fondova uglavnom su neuravnoteženost velikog broja projektnih prijedloga i manjak osoblja u nadležnim tijelima te učestale izmjene natječajne dokumentacije.

„Važno je utvrditi konkretna područja za koja postoji jasno izražena potreba za sufinanciranjem te, u skladu s time, i raspisivati pozive koji će biti pravovremeno najavljeni“, napominje Bukovac.

Ovogodišnja bolja iskorištenost EU sredstava primarno je posljedica rasta broja objavljenih natječaja ove godine, jačih administrativni kapaciteta u Sustavu upravljanja i kontrole EU fondovima, bolje informiranosti, ali i otvorenosti financijskog sektora za pružanje potpore prijaviteljima.

„HGK će u tom pogledu nastaviti s informativnim i edukativnim aktivnostima te pružanjem savjetodavne pomoći prijaviteljima čemu treba pridodati i značajnu ulogu HGK u natječajima namijenjenima dualnom obrazovanju, promociji poduzetništva i internacionalizaciji“, istaknuo je Bukovac te dodao da je samo HGK od 2003. godine sudjelovala u 176 europskih projekata ukupne vrijednosti 120 milijuna eura, što predstavlja vrijedan kapital u svim daljnjim aktivnostima na području EU fondova.

„Vjerujemo da ćemo u HGK u 2017. biti još uspješniji u povlačenju EU sredstava, čime možemo dati poticaj gospodarskom oporavku, rastu izvoza i jačanju investicijskog potencijala zemlje zbog čega smo optimistični i previđamo da će korištenje EU fondova u RH u novoj godini bilježiti dodatni rast, koji će osigurati i značajno bolju ukupnu iskorištenost EU fondova”, naglašava Bukovac. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje