DZS

U 2017. povećan broj goveda, koza i peradi, a smanjen broj svinja

Agrovijesti
Obilazak obiteljske sirane Kusanovec u povodu Dana otvorenih vrata ZG sireka, krave, sir Fotografija: Igor Kralj/PIXSELL
Po podacima DZS-a, ukupan je broj svinja od 1,1 milijun prošle godine smanjen za četiri posto prema godini ranije, pri čemu je broj svinja za rasplod pao za dva posto, na 121 tisuću, a broj krmača je povećan za četiri posto, na 73 tisuće.

 U Hrvatskoj je prošle godine ukupan broj goveda povećan za dva posto u odnosu na godinu ranije, broj koza i peradi povećan je tri posto, dok je broj svinja smanjen za četiri posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku.

U Hrvatskoj je 1. prosinca 2017. bilo 470 tisuće grla goveda, što je dva posto više nego godinu dana prije, kada ih je bilo 462 tisuće.

Podaci o govedarskoj proizvodnji pokazuju da je broj goveda starijih od dvije godine smanjen za dva posto, na 214 tisuća grla, pri čemu je broj muznih krava smanjen za pet posto, na 139 tisuća grla.

Istodobno je prošle godine povećan broj mladih goveda do jedne godine za jedan posto, na ukupno 156 tisuće grla, dok je broj goveda od jedne do dvije godine povećan za 12 posto, na 100 tisuća grla.

Po podacima DZS-a, ukupan je broj svinja od 1,1 milijun prošle godine smanjen za četiri posto prema godini ranije, pri čemu je broj svinja za rasplod pao za dva posto, na 121 tisuću, a broj krmača je povećan za četiri posto, na 73 tisuće.

Statistika o broju stoke i peradi pokazuje da je broj ovaca prošle godine porastao za dva posto, na 632 tisuće, a koza za tri posto, na 77 tisuća.

Peradi je, prema podacima od 1. prosinca 2017. godine, bilo ukupno 10,16 milijuna, što je u odnosu na 2016. rast za tri posto.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje