Prinosi kukuruza podižu rast srpskog gospodarstva

U 2018. moguća vrijednost poljoprivredne proizvodnje Srbije od 5,5 milijardi dolara

Agrovijesti
Polje kukuruza Fotografija: Pixabay
Dobar urod kukuruza ove godine mogao bi povući ukupnu poljoprivrednu proizvodnju Srbije i utjecati na rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od jedan do 1,2%, smatraju ekonomisti.

Dobar urod kukuruza ove godine mogao bi povući ukupnu poljoprivrednu proizvodnju Srbije i utjecati na rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od jedan do 1,2%, smatraju ekonomisti.

Poljoprivredni stručnjak Milan Prostran rekao je za Betu kako bi vrijednost poljoprivredne proizvodnje ove godine mogla biti oko 5,5 milijardi dolara. 

- Ako se poljoprivredna sezona završi bez vremenskih neprilika, poljoprivreda bi ove godine mogla proizvesti za milijardu dolara više robe nego 2017. godine kada je ta proizvodnja bila manja nego prethodne godine - rekao je Prostran.

Podsjetio je kako je poljoprivredna proizvodnja u 2017. godini bila 14,8% manja nego 2016, a vrijednost joj je bila oko 4,5 milijarde dolara. Dodao je da će u novostvorenoj vrijednosti poljoprivredne proizvodnje ove godine najveći udjel imati kukuruz koji je i inače vodeći na listi po udjelu u poljoprivrednoj proizvodnji.

Ako do berbe ne bude vremenskih nepogoda ove godine će, prema Prostranovim riječima prinosi kukuruza biti oko sedam-osam milijuna tona, unatoč činjenici da su zasijane oranice manje za oko 300.000 hektara.

 U Srbiji se zasije kukuruzom oko 1,2 milijuna hektara, a ove godine je pod tom kulturom oko 900.000 hektara -rekao je Prostran.

Ujecaj poljoprivrede na BDP bio bi veći da, kako je rekao, nisu uništeni prerađivački kapaciteti i da se može preraditi bar polovica uroda voća.

Ekonomist Dragovan Milićević rekao je da bi poljoprivreda Srbije ove godine mogla imati udjel na prirast BDP od 0,5 do 0,8% i da se "zbog njenog visokog udjela u BDP-u osjeća svaki rast i pad".

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje