Konferencije

U 2018. potpisano je 1900 ugovora javne nabave financiranih iz EU sredstava, ukupne vrijednosti oko 7 milijardi kuna

Agrovijesti
Novac Fotografija: Pixabay
Javna nabava čini oko 13% BDP u Hrvatskoj te ima snažan potencijal da potiče snažnu gospodarsku aktivnost

U Opatiji je danas započela dvodnevna međunarodna konferencija o javnoj nabavi na temu „Razmjena iskustava o ključnim izazovima u praksi javne nabave“ u organizaciji PJR-a.

Nataša Mikuš Žigman, državna tajnica Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta je iznijela niz pozitivnih utjecaja javne nabave na gospodarstvo. „Javna nabava čini oko 13% BDP u Hrvatskoj te ima snažan potencijal da potiče snažnu gospodarsku aktivnost “ – rekla je Mikuš Žigman. Statistički podaci za 2018. godini pokazuju da je potpisano 1900 ugovora javne nabave financiranih iz EU sredstava, ukupne vrijednosti oko 7 milijardi kuna.

Predavanje o strateškom korištenju javne nabave u Hrvatskoj je održala Nina Čulina, načelnica Uprave za politiku javne nabave iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Kao strateški pristup u Hrvatskoj istaknula je e-nabavu, fleksibilniji zakonodavni okvir, ekonomski najpovoljnije ponude i prekograničnu zajedničku nabavu.

Sljedeća predavanja su održali Anđelko Rukelj, zamjenik predsjednik Državne komisije za kontrolu javne nabave te Borut Smrdel, donedavni predsjednik, a sada visoki savjetnik iz slovenske Državne revizijske komisije za reviziju postupaka nabave javnih naručitelja. Borut Smrdel govorio je o iskustvu i preporukama kontrole postupaka na slučaju Slovenije te dao usporedbu hrvatskih i slovenskih kolega.

Anđelko Rukelj je iznio dobre i loše prakse naučene u dvije godine korištenja kriterija kvalitete. „U Hrvatskoj se vrlo malo koristi ekološki kriteriji, zelena nabava je skupa nabava, ali sve nabave su ponekad skuplje od očekivanog, pa bi bilo pozitivno koristiti i ovaj iznimno važan kriterij. Isto tako prostor se ne oplemenjuje, mostovi se grade da bi bili funkcionalni, zgrade se rade da bi bile funkcionalne, ali mogli bi i šire razmišljati pa da ti projekti budu lijepi, da oplemenjuju prostor u kojem jesu, da imamo i neku dodanu vrijednost“, istaknuo je Rukelj.

Uslijedilo je predavanje iz Velike Britanije na temu teorija i praksa javne nabave inovacija uz iskustvo praktične provedbe iz projekta Prominent MED u kojem su sudjelovali partneri iz Italije, Španjolske, Portugala te Hrvatske.

Prvi dan je završen panel raspravom na kojoj su sudjelovali: Anđelko Rukelj, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave; Borut Smrdel, Državna revizijska komisija za reviziju postupaka nabave javnih naručitelja (Slovenija); Pedro Telles, profesor, Sveučilište Swansea (Ujedinjeno Kraljevstvo); Nina Čulina, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta; Milka Kosanović, Hrvatska udruga poslodavaca te Gaynor M Whyles, JERA Consulting Ltd., (Ujedinjeno Kraljevstvo). Tema panela bio je upravljanje javnom nabavom, pristupi naručitelja, korištenje ENP kriterija, pravna zaštita, usporedba praksi državnih komisija te savjeti za provođenje nabave i javna nabava inovacija.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje