Nikad nije kasno

U 73 godini sve stavio pod hipoteku i pokreće tvornicu za proizvodnju pomfrita

Agrovijesti
Pomfrit Fotografija: Pixabay
Tvornica pomfrita nalazi se u Hrenovici kod Prače na području općine Pale. U adaptaciju objekata bivše vojarne te nabavku opreme investirano je oko 4 milijuna maraka, Osim proizvodnje pomfrita u pogonima „Eko – Ploda“ prerađivat će se 1.400 tona jagodičastog voća i 320 tona šljiva godišnje

Hilmija Hodović je čovjek koji je sa 73 godine odlučio staviti sve pod hipoteku, uzeti veliki kredit i krenuti u avanturu izgradnje prve tvornice pomfrita u BiH, donosi N1 BiH. Hodović je 20. veljače napunio 76 godina, a dan nakon rođendana puštena je probna proizvodnja tvornice koja će zaposliti preko 30 ljudi, sa 150 kooperanata na proizvodnji krumpira, jagodičastog voća i povrća.

Kako je objasnio za N1 televiziju, ideja za proizvodnju je došla od njegovog prijatelja iz inozemstva koji je prije tri godine tražio nekoga da osigura 50 tona pomfrita svaki mjesec. "Tada smo pokušali pronaći tko bi to mogao osigurati i onda smo se zapitali zašto mi to ne bismo napravili kad imamo dobar krumpir i dobre ljude. Predložili smo to bankarima koji su oduševljeno prihvatili ideju i dali nam krila", komentirao je Hodović.

O tome otkud hrabrost da u tim godinama pokrene tvornicu rekao je: "Jesam odavno u penziji, ali nisam u mirovini. Za nas godine ne mogu biti prepreka. Jesam navršio te godine, ali me to ne spriječava da radim i imam osjećaj kako bih mogao to raditi još 73 godine. Radna navika je ostala do danas. Drugi motiv su i moji sinovi koji će nastaviti raditi i nadam se kako će biti uspješni koliko i ja".

O tome kako je reagirala okolina i da li je bilo predrasuda Hodović kaže kako je bilo određenih prepreka i predrasuda, ali kada su ljudi vidjeli da su osigurali opremu i objekte, njihove predrasude su nestale.

Brend će se zvati Eko plod

Njegova tvrtka je prva u regiji koja će imati toliku proizvodnju pomfrita. "Mi smo se začudili da u bivšoj Jugoslaviji nije bilo te proizvodnje, a imali smo odlične njive i bili smo zaprepašteni zašto nismo imali toliku proizvodnju, a imamo dobar krumpir", rekao je Hodović. Dodao je kako mu je jedan od motiva za pokretanje tvrtke bila i pomoć povratnicima u Republiku Srpsku. Tvornica pomfrita nalazi se u Hrenovici kod Prače na području općine Pale. U adaptaciju objekata bivše vojarne te nabavku opreme investirano je oko 4 milijuna maraka, Osim proizvodnje pomfrita u pogonima „Eko – Ploda“ prerađivat će se 1.400 tona jagodičastog voća i 320 tona šljiva godišnje. Najavljeno je zapošljavanje 35 radnika i uspostavljanje suradnje sa 200 kooperanata.

Regionalnu temu emisije Novi dan N1 BiH TV-a naziva "Nikad nije kasno", u kojoj je gostovao Hilmija Hodović možete pogledati na njihovoj web stranici.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje