Doniranje hrane

U Beču se svakodnevno od propadanja spase tri tone prehrambenih namirnica

Agrovijesti
Bečka tržnica Fotografija: Miroslav Kukunović
Bečka udruga za socijalni transfer hranom opskrbljuje 19.000 socijalno ugroženih osoba

U Beču još od 1999. godine postoji Udruga za socijalni transfer „Wiener Tafel“ koja se bavi spašavanjem namirnica od propadanja i njihovom distribucijom socijalnim ustanovama diljem grada. 

Svakog dana oko 400 volontera tako prikupi i do tri tone vrijednih namirnica, uglavnom voća i povrća, čiji rok trajanja ističe i preusmjeri ih na 117 socijalnih ustanova u Beču: sigurne kuće, smještajne jedinice za beskućnike, javne kuhinje, dnevne centre i ustanove za brigu o izbjeglicama. 

Donacije stižu iz 200 bečkih trgovima i industrijskih pogona za preradu hrane, a jedan od najvećih izvora su i bečke tržnice.

Magistrat Grada Beča MA 59 u čiji resor spada i upravljanje tržnicama kroz suradnju s ovom hvalevrijednom udrugom spašava dragocjene resurse, sprječava stvaranje velikih količina otpada te samim time čuva okoliš.

Kako bi se broj spašenih namirnica u naredne tri godine udvostručio, na bečkoj je veletržnici sredinom lipnja 2017. otvoreno i novo rashladno skladište s kuhinjom, koje će služiti kao distribucijski centar udruge. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje