Poljoprivreda

U BiH neobrađeno više od milijun hektara oranica

Agrovijesti
Traktor Fotografija: Thinkstock
U Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača RS naglašavaju kako je poražavajući podatak da na svakoga nezaposlenog u BiH ima čak dva hektara neobrađena zemljišta.

Dok svake godine susjedna BiH uvozi povrće i žitarice čija se vrijednost mjeri stotinama milijuna, prema procjenama neobrađeno je više od milijun hektara poljoprivrednoga zemljišta.

U Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača RS naglašavaju kako je poražavajući podatak da na svakoga nezaposlenog u BiH ima čak dva hektara neobrađena zemljišta.

Posebno zabrinjava što je u RS svaku godinu sve manje obrađenih njiva, a to potvrđuje podatak kako je u deseteljeću nestalo gotovo 20.000 hektara njiva i bašta.

Analiza Zavoda za statistiku RS pokazuje dkako su, naime, takve površine 2006. godine pokrivale 596.000, a lani 577.000 hektara.

Poljoprivrednici od svojih njiva ruke dižu ponjaviše zbog skupe obrade zemlje te nemogućnosti da, zbog jeftinih roba iz uvoza i nepostojanja zaštitne domaće politike, prodaju ono što su uzgojili. Svjesni su kako je zemlja resurs koji bi, u slučaju veće iskorištenosti, mogao i trebao biti mehanizam za zaustavljanje nekontroliranog uvoza hrane, ali su izgubili vjeru da će se to bar u skorijoj budućnosti dogoditit.

Samo u 2013, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH uvezeno je žitarica za 210,1, a prošle godine za 244 milijuna KM. Lani je poljoprivrednih kultura izvezeno za samo 34,4 milijuna KM, čak sedam puta manje spram vrijednost uvoza.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kaže za EuroBlic kako se može očekivati i porazniju statistiku, s obzirom na to što je u RS i BiH sve manje proizvođača hrane.

– Podatak da je u BiH čak milijun hektara zemljišta neobrađeno dovoljno govori o tome kojim putem ide poljoprivreda. Proporcionalno smanjenju oranica smanjuje se i broj ratara, koji mahom napuštaju sela. Odlaze u gradove, po cijenu da rade na crno, za minimalac ili osrednju plaćicu, jer im je ona, ipak, sigurnija nego da se nastave baviti poljoprivredom, ističe Marinković.

I stočara sve manje

Iz Udruženja stočara RS upozoravaju kako je od 2010. broj poljoprivrednika u Republici Srpskoj sa 70.000 “sletio” na 20.000.

– U prošlih šest godina broj mljekara je sa 12.000 smanjen na samo 4500. To dovoljno govori kako je stanje u poljoprivredi poprilično teško i da se jedva opstaje. U RS je, očito, sve manje onih koji se žele baviti poljoprivredom – ističe predsjednik ovog udruženja Vladimir Usorac.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje