Proizvodnja

U BiH počela raditi prva kompanija za proizvodnju sjemenske pšenice

Agrovijesti
Pšenica Fotografija: Thinkstock
Od ove sezone kompanija Agrokontrola Orašje počela je prva u BiH proizvoditi, prerađivati i dorađivati sjemensku pšenicu.

- U Federaciji BiH nema proizvođača sjemenske pšenice i za sjemenski materijal strnih žitarica FBiH godišnje troši nekoliko desetaka milijuna maraka koje nepovratno odu u Hrvatsku i Srbiju, kazao je Mato Brkić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Posavskoga kantona.

Istaknuo je kako svako pokrivanje tog uvoza domaćom proizvodnjom znači financijsku dobit države.

- Treba oformiti kooperaciju na području Posavskoga kantona, gdje će se sijati žitarice pa ćemo dobiti kvalitetnu merkantilnu pšenicu koju ćemo moći ponuditi na tržište, dodao je ministar Brkić.

- Posao koji radimo u Agrokontroli poseban je i, rekao bih, značajan za šire okruženje. Mi u Posavskome kantonu proizvodimo više od 15.000 tona pšenice, a ta pšenica sortimentom nije dovoljno kvalitetna da bi zadovoljila EU standarde te će poljoprivrednici morati prijeći na sortiment žitarica, kazao je vlasnik kompanije Hasan Nurkić.

Naglasio je kako u posljednje dvije godine Turska uveliko kupuje pšenicu u BiH, ali od prošle godine traže onu s puno proteina, kakva je u EU-u.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje