Moćna biljka

U Bistri održan prvi Festival indijanske banane

Agrovijesti
Fotografija:
Indijanska banana preživjela je ledeno doba, evolucijski je starija od pčela i nutritivno je najjače voće na svijetu, kaže njen uzgajivač Ivan Šulog.

U Bistri je protekloga vikenda održan 1. Festival indijanske banane, egzotičnoga voća podrijetlom iz Sjeverne Amerike. Pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Festival su organizirali Šulog d.o.o., tvrtka koja se već dvadesetak godina bavi uzgojem egzotičnoga voća i povrća i Udruga za razvitak ekološke poljoprivrede "Z-Eko". Osim obilaska plantaže indijanske banane, održana su i stručna predavanja o njezinom uzgoju, nutritivnim vrijednostima, ekonomskim parametrima uzgoja, javlja Zagrebačka županija na svojim mrežnim stranicama. 

Indijanska banana preživjela je ledeno doba, evolucijski je starija od pčela i nutritivno je najjače voće na svijetu. Sadrži visoki postotak beta karotena, više vitamina C od naranče, bogata je flavonoidima i fenolnom kiselinom, ima značajno antioksidacijsko djelovanje... Ime je dobila po Indijancima koji su je uzgajali, a okusom podsjeća na kremu od banane. Danas je u Europi plantažno uzgaja samo Ivan Šulog, sve ostalo su hobistički nasadi.

Predstavljen i akcijski plan županije 

„Nisam vidio jednostavniju biljku. Kada je posadite oko nje više ništa ne trebate raditi, osim par puta godišnje pokositi travu. Nema prskanja, nema bolesti, nema insekata koji je napadaju... Naštetiti joj može tek ekstremna tuča ili mraz“, kaže Šulog. U paleti njegove tvrtke je pedesetak egzotičnih vrsta voća i povrća, a gotovo sve što uzgoji izveze na europsko tržište. Indijansku bananu uzgaja na tri plantaže u Hrvatskoj, a u planu je podizanje nasada i u Maroku.

U sklopu Festivala predstavljen je i Akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede u Zagrebačkoj županiji do 2030. godine. Predstavili su ga pročelnik za poljoprivredu Josip Kraljičković i Sonja Karoglan Todorović sa zagrebačkoga Agronomskog fakulteta.

„Tri su glavna cilja akcijskoga plana - da sve poljoprivredne površine u Zagrebačkoj županiji budu do 2030. pod ekološkim uzgojem, da se u sve škole, bolnice, javne ustanove... uvede konzumacija organske, ekološki proizvedene hrane te da svi restorani, ugostiteljski objekti, objekti seoskoga turizma... u svojoj ponudi imaju i organske, ekološke jelovnike. Moramo biti puno ambiciozniji nego dosad!“, rekao je pročelnik Kraljičković.