HBOR

U blokadi 1000 OPG-ova, u 5 godina udvostručili dug

Agrovijesti
Blokada, financijska kriza Fotografija: Pixabay
Od 490 kredita poljoprivrednicima iz 3 programa HBOR-a 120 rizični.

Nakon što je dug zbog kojega je više od tisuću obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) snašla blokada računa na kraju prvoga kvartala dosegnuo rekordnih 449 milijuna kuna, sredinom godine iznos dospjelih neizvršenih plaćanja se ipak nešto smanjio, na 426 milijuna, piše Poslovni dnevnik.

U odnosu na prvi kvartal i broj OPG-a u blokadi je malo okopnio; s gotovo 1100 pao je na 998, što u odnosu na ukupno 8164 računa obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava evidentirana u Fininu Jedinstvenom registru računa predstavlja oko 12 posto.

A dok je broj blokiranih OPG-a i na godišnjoj razini smanjen (za pedesetak), iznos dospjelih neizvršenih osnova za plaćanje je od sredine prošle godine porastao, i to za oko 35 milijuna ili devet posto.


Iz višegodišnjih kretanja u tom segmentu sektora poljoprivrede proizlazi pak da je u pet godina broj blokiranih OPG-a porastao za oko 20 posto, dok je iznos nepodmirenih obveza gotovo udvostručen, budući da je sredinom 2011. on bio na 222 milijuna odnosno 204 milijuna kuna manje nego danas.

Više pročitajte na poslovni.hr. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje