Drvna industrija

U Brestovac ćemo uložiti 3 milijuna eura i za tri godine napraviti uspješnu tvrtku

Agrovijesti
Renato Radić, vlasnik Prime, tvrtke za proizvodnju i prodaju namještaja Fotografija: Žarko Bašić/PIXSELL
Vlasnik Prima grupe, bjelovarskoga proizvođača i trgovca namještajem, o stanju u drvnoj industriji, poslovnim rezultatima, maloprodajnim planovima i najnovijoj akviziciji.

Bjelovarski  proizvođač i trgovac namještajem Prima grupa preuzela je nedavno posrnuli Brestovac. O planovima vezanim uz tu akviziciju, stanju u drvnoj industriji i maloprodajnim ciljevima za Poslovni dnevnik govori vlasnik Renato Radić za Poslovni dnevnik.

Procjenjivalo se da će se dolaskom Ikee u Hrvatsku poslovanje ne samo proizvođača već i trgovaca namještaja znatno urušiti. Kako je Prima prošla u toj utakmici?

Pojava velikog svjetskog igrača donijela je novu dinamiku na hrvatskom tržištu namještaja, mnogi su procjenjivali moguće prijetnje i posljedice strahujući od negativnih trendova. Dolazak Ikee iskoristili smo da postanemo još bolji u određivanju prema potencijalnim kupcima i njihovim očekivanjima. Mislim da smo tu zadaću uspješno odradili, nisu nam preuzeli kupce. Mi smo definitivno Ikeu iskoristili za još bolje pozicioniranje na lokalnom tržištu.

Kako ste poslovali u 2015.?

Prihodi su na razini onih iz 2014. Prošlu smo godinu zapravo iskoristili za jačanje performansi vlastitog sustava, to nam je bio glavni fokus. Pregrupirali smo se i definirali standarde kako bismo kupcima jamčili još bolji omjer kvalitete i cijene. Radili smo intenzivno i na razvoju ljudskih potencijala. Izradili smo i plan nove petogodišnje ekspanzije.

U portfelj ste dodali i drvnu industriju Brestovac.

Brestovac je kupljen jer smatramo da je to projekt s dobrom perspektivom u proizvodnji masivnog namještaja. Ovu godinu iskorist ćemo za pripremu i postavljanje proizvodnje. Uspjeh, naravno, nije moguće očekivati preko noći, no uvjeren sam u dobre rezultate uz uvjet dobivanja dovoljno kvalitetne drvne sirovine, što ne ovisi o nama već o državnim adresama, resornom ministarstvu i Hrvatskim šumama. Proizvodnja namještaja uvrštena je kao strateška djelatnost u nacionalnu industrijsku strategiju, pa se svi proizvođači nadaju uspješnijoj suradnji u dobivanju dovoljnih količina drvne sirovine, ali i logistici kroz druge modele potpore. Hrvatska se, s obzirom na sirovinu koju imamo, može i mora Europi nametnuti kao zemlja prepoznatljiva po proizvodnji vrhunskog namještaja.

Prima u brojkama: 80 milijuna eura prihoda, 1.700 zaposlenih, 57 trgovina

Tvrtku ste kupili u stečaju, proizvodila je namještaj, no nije uspjela opstati. Što planirate, navodno namjeravate zaposliti od 300 do 500 ljudi? 

Brestovcu namjeravamo vratiti negdašnji sjaj, ali s novim proizvodnim programom koji tržište traži. Viziju imamo, znamo što sve trebamo odraditi i spremni smo za taj izazovni proces. Uložit ćemo 2-3 milijuna eura u nove tehnologije i uvjereni smo da ćemo u iduće tri godine uspješno realizirati taj projekt.

Više pročitajte na poslovni.hr.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje