Zabrana pušenja

U Češkoj za cigaretu zapaljenu u restoranu kazna 200 eura

Agrovijesti
Cigarete, duhan Fotografija: Thinkstock
U Češkoj je 31. svibnja stupio na snagu novi antipušački zakon kojim su pušači protjerani iz restorana i ugostiteljskih objekata, s postaja javnog prijevoza, igrališta za djecu i sportskih terena, iz kazališta, kina i galerija a kazna za zapaljenu cigaretu na zabranjenom mjestu je skoro 200 eura.

Češka je tako postala 23. zemlja Europe u kojoj je u zatvorenim javnim prostorijama zabranjeno pušenje, a izuzetak su dobili međunarodna aerodromi, zoološki vrtovi i trgovački centri koji mogu izdvojiti posebna mjesta za pušenje.
 
Kazne za kršenje zakona su stroge i za ugostitelje zato što je odgovornost na njima da eventualnog pušača izbace iz objekta, a ukoliko pušača ignoriraju, prijeti im kazna od 2.000 eura.
 
Tko ni u restoranu ne može bez nikotina, osuđen je na nargile, koje su izuzete zbog vrlo popularnih orijentalnih kafić, ili na elektroničke cigarete koje su, međutim, ipak zabranjene u školama i bolnicama.
 
Jedan od najstrastvenijih pušača u Češkoj, predsjednik Miloš Zeman, na zakon nije stavio veto, kako je kazao, jer je u sukobu interesa, ali je ostavio sebi za pravo da u predsjedničkom zamku jedna prostorija bude uvijek pretvorena u pušionica - ona u kojoj se trenutno nalazi šef države.
 
Česi su se od cigareta u kavanama i restoranima 30. svibnja opraštali različitih šaljivim "hepeninzima" u kampanji "Posljednji opušak" a već traže način kako zaobići zakon ili nađu u njemu rupu, kako bi bez posljedica i kazni mogli i dalje pušiti na zabranjenim mjestima.
 
Najpopularniji trik je da se kavana proglasi za privatni pušački klub, kao što su češki ugostitelji ovog proljeća već isprobali izbjeći obvezne fiskalne kase.
 
Drugi je da se restoran ili kafić proglasi za privremenu građevinu u kojima zakon pušenje dozvoljava.
 
"Češka se ovim zakonom vratila među civilizirane zemlje. Znam kako izgleda kraj pušača i vjerujte, to nije ništa lijepo", kazao je ministar zdravlja Miloslav Ludvik, ali je dao, prije svega ugostiteljima, rok od 90 dana u kojem se neće naplaćivati ​​kazne.
 
U Češkoj puši oko 30% stanovništva a svake godine posljedice aktivnog pušenja odnesu oko 18.000 života.
 
Od posljedica pušenja u svijetu umre više od sedam milijuna ljudi godišnje, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) povodom Svjetskog dana borbe protiv pušenja koji se obilježava 31. svibnja.
 
Ta agencija UN upozorila je i na štetan utjecaj proizvodnje i distribucije duhana na okoliš, dodavši da su potrebne oštrije mjere za smanjenje potrošnje duhanskih proizvoda.
 
WHO je pozvala države da zabrane pušenje na radnom mjestu iu zatvorenim prostorijama, zabraniti reklamiranje duhanskih proizvoda i povećati cijene cigareta.
 
 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje