DISTRIBUCIJSKO SREDIŠTE

U Cetingradu najavljena gradnja centra za voće, povrće i industrijsko bilje

Agrovijesti
Distributivni centar za voće i povrće Fotografija: Davor Visnjic/PIXSELL

Prezentacija projekta Regionalnog distributivnog centra Batnoga održana je u četvrtak, 4. ožujka, u prostoru Hrvatskog doma u Cetingradu.

Prezentaciju, zajednički organiziranu od strane Karlovačke županije i Općine Cetingrad, su u nazočnosti županice Karlovačke županije Martine Furdek Hajdin, vodstva Općine Cetingrad, na čelu s načelnicom Marinom Kalić, vijećnika Općinskog vijeća te predstavnika 20-ak zainteresiranih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s ovog područja, održali predstavnici Projektnog biroa Vinski iz Karlovca. Nakon uvodnog obraćanja načelnice Općine i županice s projektom je nazočne upoznala arhitektica Ruža Salopek, koja je u predstavljanju projekta navela sve njegove karakteristike. Radi se o izgradnji regionalnog distribucijskog centra za voće, povrće i industrijsko bilje. Centar bi se prostirao na ukupnoj površini od 52.352 kvadratna metra površine i sadržavao bi upravnu zgradu, hladnjaču, sušaru za žito, centar za industrijsku konoplju, skladište za preradu voća i povrća te industrijsku vagu. Ukupno bi se njegovom punom realizacijom moglo zaposliti 80-ak ljudi, što ima ogroman značaj za ovaj kraj.

Kako je istaknula županica Martina Furdek Hajdin, Karlovačka županija je zajedno s lokalnom upravom pokrenula ovaj projekt te mu dala svoju punu potporu, uz pomoć i u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa te je sada lokacija, zemljište i objekti na planiranoj površini, u vlasništvu Republike Hrvatske. Projekt će se dovesti do izdavanja građevinske dozvole, a potom će se kroz financijsku perspektivu 2021.-2027. tražiti izvori financiranja.

Predstavljanje je pratilo 20-ak zainteresiranih vlasnika OPG-ova s ovog područja, koji su pohvalili ideju i projekt ali i postavili brojna pitanja te davali primjedbe koje će moći u narednih 15 dana dostaviti Općini Cetingrad kako bi se iste objedinile i uputile projektantima na doradu.

Kako je rečeno, projekt ima velik značaj za ovaj kraj koji uglavnom živi od poljoprivrede te se ponuđeni sadržaji u potpunosti uklapaju u daljnje razvojne planove, a značit će i gospodarski oporavak te biti poticaj demografskoj obnovi ovog prostora.