Manifestacija

U dvorcu Veliki Tabor održani „Dani jabuka“

Agrovijesti
U dvorcu Veliki Tabor održani „Dani jabuka“ Fotografija: kzz.hr
U dvorcu Veliki Tabor u Desiniću, od 21. do 23. listopada 2016. godine održana je manifestacija “Dani jabuka i izložba starih sorata jabuka i ostalog voća te proizvoda od voća“.

U suradnji sa Savjetodavnom službom Krapinsko–zagorske županije organizirana je determinacija starih sorata jabuka, na kojoj je bilo 15 izlagača koji su predstavili 12 starinskih zagorskih sorata jabuke.

Sve te jabuke, mališani desinićke Osnovne škole “Đure Prejca“, učenici iz ostalih zagorskih škola, kao i vlasnici OPG-ova s desinićkog područja, prikazali su u subotu, 22. listopada na izložbi u srednjovjekovnom dvorcu Veliki Tabor.

Održana su i zanimljiva predavanja i radionice na temu očuvanja starih sorti jabuka i općenito o voćarstvu, koje je održao Georg Gal iz zagorske Savjetodavne službe te susjedi iz slovenskog Kozjanskog parka, koji imaju dragocjena iskustva u sadnji i proizvodnji jabuka i apliciranje takvih programa prema fondovima Europske unije.

Prikazan je i tradicionalni način cijepljenja jabuka na raskol, a posjetitelji su se imali priliku predbilježiti i za nabavku sadnica starih zagorskih sorti jabuka.

U dvorcu Veliki Tabor održani „Dani jabuka“

Manifestaciju je obišao župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je tom prilikom istaknuo: „Veseli me što je za izložbu prikupljeno čak 25 sorti autohtonih jabuka, unatoč tome što je ova godina bila izrazito loša za jabuke. Čestitka organizatorima, koju su i ove godine dobro osmislili program, u kojem je bilo zanimljivih i stručnih predavanja, kao i raznih animacijskih sadržaja koji su privukli velik broj posjetitelja“, rekao je župan Kolar.

Manifestaciju su organizirali općina Desinić, Turistička zajednica područja Kumrovec, Desinić, Zagorska Sela te Poljoprivredna mljekarska zadruga “Zagorka“.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje