Ekološka poljoprivreda

U EU ima gotovo 250.000 ekoloških farmi, a tržište eko proizvoda vrijedno je 34,3 milijarde eura

Agrovijesti
Ekološki proizvodi Fotografija: Thinkstock
Ukupna količina poljoprivrednog zemljišta EU namijenjenog ekološkoj proizvodnji iznosila je sedam posto, što predstavlja rast od 70 posto u odnosu na 2009. To odražava veličinu tržišta EU, s gotovo 34,3 milijarde eura u maloprodaji organskih proizvoda u 2017. godini.

Između 2010. i 2017. došlo je do značajnog povećanja količine poljoprivrednog zemljišta EU namijenjenog ekološkom uzgoju, dok uvoz također ima važnu ulogu, objavljeno je u izvještaje o ekološkoj poljoprivredi u EU i ekološkom uvozu.

Ukupna količina poljoprivrednog zemljišta EU namijenjenog ekološkoj proizvodnji iznosila je sedam posto, što predstavlja rast od 70 posto u odnosu na 2009. To odražava veličinu tržišta EU, s gotovo 34,3 milijarde eura u maloprodaji organskih proizvoda u 2017. godini.

Značajno je rastao uvoz u ovom sektoru pri čemu je potražnja za organskim tropskim voćem i orašastim plodovima posebno velika i biljež porast. Pokretačka snaga za taj rast bila su relativno visoke cijene koje se mogu dobiti za organske proizvode, pri čemu se organski proizvodi prodaju do 150 posto i većoj cijeni od cijena za konvencionalno proizvedene proizvode.

Unatoč tome na većini ekoloških poljoprivrednih gospodarstava prinosi su manji od 40 do 85% u odnosu na neorganska poljoprivredna gospodarstva. Te razlike u prinosu nisu ista u svim proizvodima. Primjerice, u sektoru kao što je ekološko mlijeko, koji proizvode količine koje su više u skladu s neekološkim prosjekom.

Sveukupno, u EU je u 2016. bilo gotovo 250.000 ekoloških farmi, a ukupan broj ekoloških poljoprivrednih gospodarstava bilježi rast. Ukupno je u razdoblju od 2010. do 2017. godine bilo 14.000 novih sudionika u sektoru organske proizvodnje, iako bi rast bio i veći da se oko 10.000 ekoloških proizvođača nije vratilo u konvencionalnu poljoprivredu.

Uvoz organske hrane u EU iznosio je 3,4 milijuna tona u 2018. godini, pri čemu je najveći dobavljač Kina s više od 415.000 tona proizvodnje isporučenih na europsko tržište, što čini 12,7% ukupnog tržišta.

Međutim, Ekvador, Dominikanska Republika, Ukrajina i Turska imali su značajne tržišne udjele. Primarna uvezena roba bila je tropsko voće i orašasti plodovi, žitarice i kolači s uljem.

Uvoz čini važan dio tržišta organskih proizvoda i povećava ponudu za potrošače. To je djelomično zbog toga što često uvoze proizvodi koji se u EU ne mogu proizvoditi i postoji veliki prostor na tržištu.

U izvješću se navodi kako tržište organskih proizvoda još nije dosegnulo svoj maksimum i da se može očekivati ​​daljnji rast. Kako bi se ispunilo očekivano povećanje potražnje, očekuje se rast u domaćoj proizvodnji kao i daljnjem rastu uvoza na europsko tržište.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje