PREGLED SEKTORA PČELARSTVA U EU

U EU nedostaje oko 40 posto potreba za medom

Agrovijesti
12. međunarodni pčelarski sajam Fotografija: Colloco d.o.o.
Sa proizvodnjom od otprilike 250 000 tona godišnje, EU je drugi najveći svjetski proizvođač meda nakon Kine. EU ne proizvodi dovoljno meda za zadovoljavanje vlastite potrošnje, a stopa samodostatnosti je iznosila 2015. otprilike 60 posto.
Države članice s najvećom proizvodnjom meda su Rumunjska, Estonija, Mađarska, Njemačka i Italija, a i većinom se nalaze većinom na jugu Unije gdje su klimatski uvjeti za pčelarstvo povoljniji.
 
Proizvodnja meda u EU-u u načelu se polako povećavala uz godišnje razlike ovisno o klimatskim uvjetima. Međutim, pčelarima bi moglo biti sve teže zadržati takvu razinu proizvodnje zbog izazova s kojima se suočavaju u pogledu zdravlja pčela i gubitka staništa zbog sve intenzivnije poljoprivrede.
 
Uvjeti proizvodnje pogoršavaju se, njezini troškovi se povećavaju, a zbog sve većeg uvoza jeftinijeg meda iz trećih zemalja nastaje situacija rastućeg tržišnog natjecanja. 
 
Cijene meda znatno se razlikuju ovisno o kvaliteti i mjestu prodaje. Cijene višecvjetnog meda kreću se od 2,54 EUR/kg u Poljskoj za višecvjetni med koji se prodaje u rasutom stanju u veleprodaji do 15,18 EUR/kg za med koji se prodaje na mjestu proizvodnje u Ujedinjenoj Kraljevini. 
 
Proizvodnju meda po zemljama možete vidjeti u tablici: 
 
Proizvodnja meda u EU
 
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje