Uljarice i proteini

U Europi ubrzano raste potražnja za biljnim proteinima

Agrovijesti
Soja Fotografija: Thinkstock
Potrebe Europe za biljnim proteinima u sezoni 2016/2017 iznosile su 27 milijuna tona sirovih proteina. Pri tome, 79 posto potreba za uljanom repicom EU osigurava iz vlastite proizvodnje, a samo pet posto kada je u pitanju soja. Iz tog razloga EU godišnje uveze oko 17 milijuna tona sirovih proteina, od čega je 13 miljuna tona podrijetlom iz soje.

Europska komisija istražuje mogućnost da se ubuduće više proteina za ljudsku upotrebu dobija iz biljaka kao što su suncokret, leća, uljana repica i druge. Razmatraju se mogućnosti za proširenje proizvodnje biljaka koje mogu biti značajan izvor proteina uz uvjet da se proizvodnja odvija na način koji ne ugrožava okoliš.

- Biljni proteini su ključna komponenta europskog sektora proizvodnje hrane, koji hranu i piće proizvodi po najvišim svjetskim standardima, izjavio je Phil Hogan, europski povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj. Međutim, kako je dodao, zbog raznolikosti tržišta i klimatskih faktora Europa nije u mogućnosti proizvesti dovoljno biljnih proteina shodno potražnji. 

Iz tog razloga potrebno je da se sve zainteresirane strane uključe u rješavanje ovog pitanja kako bi u budućnosti Europa postigla samodostatnost u osiguranju svog tržišta proteinima iz biljnih izvora.

Trenutno EU potiče razvoj proizvodnje biljnih proteina kroz nekoliko mjera u okviru  Zajedničke poljoprivredne politike. Između ostalog, farmeri se potiče na održiv uzgoj leguminoza, financiraju se istraživanja u ovom sektoru, a u programu Horizon Europe za 2021-2017 sredstva za ovu namjenu bit će udvostručena. Takođe se radi na istraživanju tržišta, promoviranju važnosti upotrebe ovih proteina i obrazovanju farmera.

Potrebe Europe za biljnim proteinima u sezoni 2016/2017 iznosile su 27 milijuna tona sirovih proteina. Pri tome, 79 posto potreba za uljanom repicom EU osigurava iz vlastite proizvodnje, a samo pet posto kada je u pitanju soja. Iz tog razloga EU godišnje uveze oko 17 milijuna tona sirovih proteina, od čega je 13 miljuna tona podrijetlom iz soje.

Međutim, postoje pozitivni trendovi jer je EU u posljednjih nekoliko godina udvostručila svoje površine pod sojom, a raste i proizvodnja nekih drugih uljarica. Tako je za kratko vrijeme utrostručena proizvodnja leće, graška i boba.

Iako se još uvijek najviše proteina dobiva iz mesa i proizvoda od mesa (čak 93 posto) ovaj trend se polako mijenja. Potražnja za alternativnim izvorima proteina u EU u postotku već sada dostiže dvocifren broj.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje