Europska komisija istražuje mogućnost da se ubuduće više proteina za ljudsku upotrebu dobija iz biljaka kao što su suncokret, leća, uljana repica i druge. Razmatraju se mogućnosti za proširenje proizvodnje biljaka koje mogu biti značajan izvor proteina uz uvjet da se proizvodnja odvija na način koji ne ugrožava okoliš.
- Biljni proteini su ključna komponenta europskog sektora proizvodnje hrane, koji hranu i piće proizvodi po najvišim svjetskim standardima, izjavio je Phil Hogan, europski povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj. Međutim, kako je dodao, zbog raznolikosti tržišta i klimatskih faktora Europa nije u mogućnosti proizvesti dovoljno biljnih proteina shodno potražnji.
Iz tog razloga potrebno je da se sve zainteresirane strane uključe u rješavanje ovog pitanja kako bi u budućnosti Europa postigla samodostatnost u osiguranju svog tržišta proteinima iz biljnih izvora.
Trenutno EU potiče razvoj proizvodnje biljnih proteina kroz nekoliko mjera u okviru Zajedničke poljoprivredne politike. Između ostalog, farmeri se potiče na održiv uzgoj leguminoza, financiraju se istraživanja u ovom sektoru, a u programu Horizon Europe za 2021-2017 sredstva za ovu namjenu bit će udvostručena. Takođe se radi na istraživanju tržišta, promoviranju važnosti upotrebe ovih proteina i obrazovanju farmera.
Potrebe Europe za biljnim proteinima u sezoni 2016/2017 iznosile su 27 milijuna tona sirovih proteina. Pri tome, 79 posto potreba za uljanom repicom EU osigurava iz vlastite proizvodnje, a samo pet posto kada je u pitanju soja. Iz tog razloga EU godišnje uveze oko 17 milijuna tona sirovih proteina, od čega je 13 miljuna tona podrijetlom iz soje.
Međutim, postoje pozitivni trendovi jer je EU u posljednjih nekoliko godina udvostručila svoje površine pod sojom, a raste i proizvodnja nekih drugih uljarica. Tako je za kratko vrijeme utrostručena proizvodnja leće, graška i boba.
Iako se još uvijek najviše proteina dobiva iz mesa i proizvoda od mesa (čak 93 posto) ovaj trend se polako mijenja. Potražnja za alternativnim izvorima proteina u EU u postotku već sada dostiže dvocifren broj.