16. MEĐUNARODNI PČELARSKI SAJAM

U Gudovcu održan najveći pčelarski sajam u regiji

Agrovijesti
Fotografija:
U Gudovcu je 8. veljače svečano otvoren 16. Međunarodni pčelarski sajam, a na dvodnevnom događaju pred nekoliko tisuća posjetitelja svoje je proizvode predstavilo više od stotinu izlagača

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković svečano je otvorila 16. Međunarodni pčelarski sajam te obišla izložbene prostore hrvatskih proizvođača pčelinjih proizvoda, opreme, meda i ostalih pčelinjih proizvoda te Hrvatskog pčelarskog saveza i Pčelarskog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije, kao i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Na najvećem pčelarskom sajmu u regiji, koji se održao 8. i 9. veljače, sudjelovalo je više od 100 izlagača, a posjetilo ga je više tisuća posjetitelja iz Hrvatske i okolnih država.

Porast broja pčelara i pčelinjih zajednica

Prema raspoloživim podacima iz Evidencije pčelara i pčelinjaka, u Republici Hrvatskoj u 2019. godini pčelarenjem se bavi 8.142 pčelara te je evidentirano 418.651 pčelinja zajednica, što je u odnosu na 2018. gotovo 12 % više pčelara i više od 12% više pčelinjih zajednica. U Hrvatskoj postoji 150 lokalnih pčelarskih udruga, a krovna organizacija Hrvatski pčelarski savez je u 2019. godini imao 6.352 člana.

Uvoz meda po izrazito niskim cijenama zabrinjava domaće pčelare te otežava njihovu poziciju na tržištu. Zbog toga je Vlada Republike Hrvatske u rujnu 2019. godine donijela odluku o usvajanju Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2020. do 2022. godine. Za provedbu Programa kroz tri godine predviđena su ukupna sredstva u iznosu od 44,5 milijuna kuna, pri čemu je polovica financirana sredstvima EU, a ostatak iz državnog proračuna. Cilj je provedbom mjera iz Nacionalnog pčelarskog programa stvoriti uvjete za bolji položaj pčelarstva u Republici Hrvatskoj te stvoriti osnovu za povećanje konkurentnosti u pčelarskom sektoru.

Promotivne aktivnosti

Uz konkretne mjere Nacionalnog pčelarskog programa, Ministarstvo poljoprivrede organizira promotivne aktivnosti s ciljem poticanja potrošnje domaćeg meda. Ministarstvo poljoprivrede sufinanciralo je izradu nacionalne staklenke čiji su korisnici pčelari upisani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka te ujedno i korisnici znaka „Med hrvatskih pčelinjaka“. Znak sadrži neponovljivi serijski broj koji omogućuje provjeru podataka o pčelaru te o medu kroz Aplikaciju za potrošače koja je dostupna na internetskim stranicama med.mps.hr.  Od 29.11.2018., kad je uveden pa do danas, znak Med hrvatskih pčelinjaka koristi ukupno 1.061 korisnika te je od tada do kraja siječnja 2020. godine prodano ukupno 488.866 Nacionalnih staklenki, koje se mogu kupiti na 103 prodajna mjesta diljem Hrvatske.

Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka, program Vlade Republike Hrvatske, također je naišao na izvrstan odaziv svih uključenih u dvije godine svojeg provođenja, navode u Ministarstvu. Programom se provodi edukacija djece, ali i njihovih roditelja o važnosti konzumiranja meda i njegovog uključivanja u prehranu te se na taj način osigurava pomoć stvaranju boljih uvjeta za pozicioniranje meda hrvatskih pčelinjaka na tržištu, kao i promocija meda lokalnih proizvođača koji se pakira u Nacionalnu staklenku. U Školskom mednom danu s hrvatskih pčelinjaka ove godine sudjelovalo je 822 škole diljem Republike Hrvatske, 35.806 učenika prvih razreda te 231 odabrani pčelar.